Israel 25

Olavi Syväntö Beerseban Raamattutalon edustalla.

Israel-raportti 82

19.2.2020

Olavi Syväntö

Aabrahamin kaivon jälkeen menimme Beerseban Raamattutaloon (Rambam 39), jossa Olavi Syväntö työskenteli 38 vuotta Christian and Missionary Alliance -järjestön palkallisena työntekijänä.

Työtä jatketaan edelleen vapaaehtoisvoimin. Nytkin paikalla oli saksalainen Rudi, joka on ollut Raamattutalossa avustajana jo viisi vuotta.

Raamattutalossa ei myydä raamattuja, vaan niitä lahjoitetaan halukkaille. Raamattuja löytyy yli 30 kielellä.

Paikassa tarjotaan myös kahvia halukkaille ja WiFikin löytyy. Lisäksi viereisessä tilassa on isohko huone, jossa ryhmät voivat kokoontua ja pitää tilaisuuksia.

Kun Olavin isä Kaarlo Syväntö kuoli v. 1998, raamattutyön organisointi jäi Olaville ja hän jäi pois Beerseban Raamattutalon työstä.

Vielä nytkin, vaikka Olavi on jo 84-vuotias eläkeläinen, hän jatkaa edelleen isänsä uraaurtavaa työtä eli tilaa erikielisiä raamattuja ja painattaa niitä. Tiberiaassa asuva Kalervo-veli hoitaa postitukset, mutta myös Beersebassa on raamattuvarasto Nachalat Yeshua (Jeesuksen perintö) -nimisen messiaanisen seurakunnan tiloissa, joissa Christian and Missionary Alliance aloitti v. 1911 lähetystyön Beersebassa asuneiden arabien keskuudessa.

Olavi Syväntö käy silloin tällöin Suomessa. Kokouksia hän ei jaksa enää pitää. Ainoa poikkeus on jokasyksyiset Lempäälän helluntaiseurakunnan Israel-juhlat, joissa Olavi puhuu, jos hän on Suomessa, koska Lempäälän helluntaiseurakunta on tukenut Syväntöjen raamattutyötä Israelissa jo 60 vuoden ajan.

Olavi Syväntö on kokenut Israelissa myös uskonnollista kiihkoilua, kun Raamattutalon ikkunat on rikottu neljä kertaa ja kerran talo on poltettu. Tuhopolttoa yritettiin toisenkin kerran, mutta silloin palokunta ehti ajoissa paikalle.

Kun eräs juutalainen Saksassa kristalliyön kauhut nähnyt vanha juutalainen mies näki rikkoontuneet ikkunat, hän sanoi Olaville: ”En koskaan ajatellut, että me juutalaiset tekisimme kristityille samaa kuin mitä meille tehtiin.” Ja hän pyysi anteeksi.

Olavi Syväntö uskoo tulevaan Hengen herätykseen sekä Suomessa että Israelissa. Hän pitää tärkeänä, että juutalaisille voidaan osoittaa, miten heidän Raamattunsa on täynnä messiaan tuloon liittyviä ennustuksia, jotka ovat jo toteutuneet Jeesuksessa.

Kuvassa Olavi Syväntö Beerseban Raamattutalon edessä.

 

 
Jouko Piho Aabrahamin kaivolla Beersebassa.

Israel-raportti 81

18.2.2020

Aabrahamin kaivo

Aloitin Beerseban nähtävyyksiin tutustumisen yhdessä Olavi Syvännön kanssa sen ykköskohteesta eli lähellä vanhaakaupunkia sijaitsevasta Aabrahamin kaivosta.

Tosin emme nähneet uudessa v. 2013 avatussa teltan muotoon rakennetussa Vierailijoiden keskuksessa pääsymaksuun sisältyvää audiovisuaalista esitystä patriarkka Aabrahamin elämästä teknisten ongelmien takia, mikä ei minua kuitenkaan harmittanut, koska pääaasiani oli nähdä tämä kuulu kaivo ja ottaa siitä valokuvia.

Aabrahamin kaivon museossa käy vuosittain 25 000 vierailijaa. He ovat israelilaisia, kansainvälisiä turisteja, Beerseban koululaisia ja lähiseudun beduiineja.

Kiinnostus on taattua jatkossakin, koska kantaisä Aabraham on tärkeä hahmo kolmelle monoteistiselle uskonnolle eli juutalaisuudelle, kristinuskolle ja islamille. Aabrahamin kaivon johtaja Einat Sasson Heredia sanookin, että Aabraham symboloi uskoa, uhria, rauhaa, rohkeutta ja vieraanvaraisuutta.

Teologi ja maantieteilijä Edward Robinson löysi kaivon v. 1838. Vuonna 1897 paikallinen sheikki rakennutti kaivon yläpuolella olevan rakenteen.

Kyseinen 3,75 metriä leveä ja 13 metriä syvä kaivo ei ehkä ole alkuperäinen Aabrahamin kaivo, mutta vanha kuitenkin, joka muistuttaa Aabrahamin ja kuningas Abimelekin sopimuksesta, kun Aabraham maksoi Abimelekille seitsemän lammasta ja sai siten omistusoikeuden kaivoon.

Tästä tapahtumasta tuleekin Beerseban (seitsemän kaivo) nimi, koska beer on kaivo ja sheva on seitsemän. Koska sana sheva tarkoittaa myös valaa, Beerseba voi merkitä myös valakaivoa.

Tähän liittyen Egyptin presidentti Anwar Sadat halusi yhdessä Israelin pääministerin Menachem Beginin kanssa Beersebassa vieraillessaan käydä myös Aabrahamin kaivolla, jossa Aabraham ja Abimelek olivat tehneet rauhansopimuksen tuhansia vuosia aikaisemmin.

Lähellä kaivoa on tamariskipuu muistuttamassa siitä tamariskipuusta, jonka Aabraham istutti. Tamariskipuu on myös kuvattuna Beerseban kaupunginvaakunassa.

Kuvassa Jouko Piho Aabrahamin kaivolla Beersebassa.

Näkymä Beersebasta.

Israel-raportti 80

17.2.2020

Beerseba

Olin tänään retkellä Beersebassa, joka on etelässä olevan Negevin autiomaan suurin kaupunki, jonka takia sitä kutsutaankin usein "Negevin pääkaupungiksi".

Asukkaita kaupungissa oli vuoden 2018 lopussa 209 002. Kaupungin metropolialueella on noin 750 000 asukasta asukasta. Beerseba on Israelin kuudenneksi suurin kaupunki, mutta esikaupunkeineen Israelin neljänneksi suurin kaupunki Tel Avivin, Haifan ja Jerusalemin jälkeen. Noin 10 % asukkaista on arabeja.

Beerseban 1900-luvun alussa rakennettu turkkilaistyylinen vanhakaupunki on suhteellisen nuori ja kaupunki on kasvanut Israelin itsenäistymisen jälkeen voimakkaasti. Beersebassa on asuttu ja harjoitettu maanviljelystä jo tuhansia vuosia sitten, mistä alueelta löytyneet useat luonnonkaivot ovat merkkinä. Kaupunki onkin saanut nimensä juuri kaivoista. Beerseba on nimittäin suomeksi ”Seitsemän kaivoa”.

Beerseba mainitaan myös Raamatussa, jossa kerrotaan Aabrahamin löytäneen alueelta vettä karjalleen. Tällöin kuningas Abimelek ja Aabraham solmivat liiton Beersebassa, joka viittaa joko seitsemän lampaan kaivoon tai valakaivoon.

Raamatussa on myös sanonta ”Danista Beersebaan”, mikä viittaa asutun Israelin pohjois- ja etelärajoihin.

Historian aikana Beersebassa on ollut useita vallanpitäjiä varhaisten kanaanilaisten ja sittemmin maan valloittaneiden israelilaisten lisäksi, kuten nabatealaisia, arabeja, roomalaisia, bysanttilaisia, mamelukkeja ja turkkilaisia. Turkkilaisten v. 1514 alkanut valtakausi oli lähinnä muodollinen ja Negevin alueen todellisia hallitsijoita ovat eri beduiiniheimot.

Turkkilaiset alkoivat kuitenkin kehittää ja rakentaa Beersebaa 1900-luvun alkupuolella etuvartioksi kapinoivia beduiineja vastaan.

Israelin itsenäistymisen jälkeen Beersebaan siirtyi siirtolaisia muualta Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta, mutta sittemmin paljon myös Itä-Euroopasta ja Venäjältä. Uudet maahanmuuttajat asutettiin niin sanottuun uuteen kaupunkiin, joka valmistui seuraavan vuosikymmenen aikana.

Beersebassa on neljä teollisuusaluetta. Tärkein ala on kemianteollisuus. Kaupungissa jalostetaankin Kuolleenmeren mineraaleja.

Syyskuussa 2013 avattiin Gav-Yam Negevin huipputeknologian puisto, jossa toimii tällä hetkellä 40 yritystä, joissa työskentelee 1800 ammattilaista. Kaikkiaan Beersebaan ja sen lähiöihin on sijoittunut 111 uutta kasvuyritystä. Gav-Yam -puisto perustettiin alun perin kybernetiikkapuistoksi. Beerseban tavoite onkin muodostua yhdeksi tietoturvan johtavaksi alueeksi maailmassa.

Beersebassa on monipuolisesti myös muita teknologiayrityksiä, jotka ovat erikoistuneet ohjelmistoihin, lääketieteellisiin laitteisiin, digitaaliseen lääketieteeseen ja maanviljelysteknologiaan.
Voidaankin sanoa, että Beerseba on kansallisesti merkittävä talouden, kulttuurin ja tieteen metropoli, jolle hallitus on antanut ja antaa merkittävää tukea.

Kaupungin ylpeytenä on myös Israelin parhaisiin lukeutuva Ben Gurion –yliopisto, jossa on noin 20 000 opiskelijaa.

Olavi Syväntö oli minua vastassa Beerseban keskusbussiasemalla. Kerron Olavin merkittävästä raamattutyöstä sekä Beerseban nähtävyyksistä lähemmin seuraavissa raporteissani.

Kaiken kaikkiaan Beerseba vaikutti ihan mukavalta paikalta. Lämmintäkin oli, mikä on aina hauskaa. Olavi kertoikin, että Beersebassa on aurinkoista 360 päivää vuodessa eli vuoden aikana sadepäiviä on vain viisi.

Kuvassa näkymä Beersebasta.

Natseja, jotka boikotoivat juutalaisia liikkeitä v. 1933 ja YK-järjestö, joka tekee tänään samaa.

Israel-raportti 79

16.2.2020

Musta lista

Israel joutui jälleen YK:n kritiikin kohteeksi, kun UNHRC eli Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeusneuvosto julkaisi 12.2.2020 mustan listan 112 nk. Länsirannalla toimivasta yrityksestä, joiden se katsoo loukkaavan ihmisoikeuksia.

Neljän viime vuoden aikana kerätyssä listassa on mukana pankkeja, rakennusyrityksiä, liikenneyhtiöitä, puhelinoperaattoreita ja ravintolaketjuja. Listaa valmistelemassa oli monia ihmisoikeuksia rikkovia diktatuurivaltioita yhteistyössä BDS-boikottiliikkeen ja terroristijärjestö PFLP:n (Palestiinan vapautuksen kansanrintama) kanssa.

Israelin mielestä musta lista on antisemitismiä. Yhdysvallat on samaa mieltä. Yhdysvallat jäikin kesäkuussa 2018 neuvoston toiminnasta pois, koska sen jatkuvat Israelia arvostelevat päätöslauselmat ovat selvä todiste siitä, että ihmisoikeudet eivät motivoi neuvostoa vaan puolueelliset ennakkoasenteet.

Israelin presidentti Rivlin kuvasi listaa häpeälliseksi ja muistoksi juutalaisten pimeimmistä hetkistä sanoen olevansa ylpeä Länsirannalla toimivista yrityksistä, jotka panostavat Israelin yhteiskuntaan, talouteen ja rauhaan tuoden samalla työpaikkoja ja taloudellista hyvää kymmenille tuhansille palestiinalaisille.

Olen samaa mieltä. Juudean ja Samarian 800 000 siirtokuntalaisella on oikeus elää ja kukoistaa Israelin raamatullisen ja historiallisen sydänmaan alueilla.

Joka siunaa Israelia, sitä Jumala siunaa, mutta joka kiroaa Israelia, sen Jumala kiroaa.

Kuvassa natseja, jotka boikotoivat juutalaisia liikkeitä v. 1933 ja YK-järjestö, joka tekee tänään samaa.

Tässä musta lista. Olen täällä ollessani käyttänyt niistä numeroja 31 (Egged-bussit), 46 (Israelin Rautatiet) ja 70 (Pelephonen sim-kortti), joten minäkin olen sitten mustalla listalla, koska neuvoston mukaan näiden firmojen palveluksia ei saisi käyttää. Mutta mehän käytämme! Anna sinäkin tukesi näille yrityksille! 

1. Afikim Public Transportation Ltd., Israel
2. Airbnb Inc., Yhdysvallat
3. American Israeli Gas Corporation Ltd., Israel
4. Amir Marketing and Investments in Agriculture Ltd., Israel
5. Amos Hadar Properties and Investments Ltd., Israel
6. Angel Bakeries, Israel
7. Archivists Ltd., Israel
8. Ariel Properties Group, Israel
9. Ashtrom Industries Ltd., Israel
10. Ashtrom Properties Ltd., Israel
11. Avgol Industries 1953 Ltd., Israel
12. Bank Hapoalim B.M., Israel
13. Bank Leumi Le-Israel B.M., Israel
14. Bank of Jerusalem Ltd., Israel
15. Beit Haarchiv Ltd., Israel
16. Bezeq, the Israel Telecommunication Corp Ltd., Israel
17. Booking.com B.V., Alankomaat
18. C Mer Industries Ltd., Israel
19. Café Café Israel Ltd., Israel
20. Caliber 3, Israel
21. Cellcom Israel Ltd., Israel
22. Cherriessa Ltd., Israel
23. Chish Nofei Israel Ltd., Israel
24. Citadis Israel Ltd., Israel
25. Comasco Ltd., Israel
26. Darban Investments Ltd., Israel
27. Delek Group Ltd., Israel
28. Delta Israel, Israel
29. Dor Alon Energy in Israel 1988 Ltd., Israel
30. Egis Rail, Ranska
31. Egged, Israel Transportation Cooperative Society Ltd., Israel
32. Energix Renewable Energies Ltd., Israel
33. EPR Systems Ltd., Israel
34. Extal Ltd., Israel
35. Expedia Group Inc., Yhdysvallat
36. Field Produce Ltd., Israel
37. Field Produce Marketing Ltd., Israel
38. First International Bank of Israel Ltd., Israel
39. Galshan Shvakim Ltd., Israel
40. General Mills Israel Ltd., Israel
41. Hadiklaim Israel Date Growers Cooperative Ltd., Israel
42. Hot Mobile Ltd., Israel
43. Hot Telecommunications Systems Ltd., Israel
44. Industrial Buildings Corporation Ltd., Israel
45. Israel Discount Bank Ltd., Israel
46. Israel Railways Corporation Ltd., Israel
47. Italek Ltd., Israel
48. JC Bamford Excavators Ltd., Iso-Britannia
49. Jerusalem Economy Ltd., Israel
50. Kavim Public Transportation Ltd., Israel
51. Lipski Installation and Sanitation Ltd., Israel
52. Matrix IT Ltd., Israel
53. Mayer Davidov Garages Ltd., Israel
54. Mekorot Water Company Ltd., Israel
55. Mercantile Discount Bank Ltd., Israel
56. Merkavim Transportation Technologies Ltd., Israel
57. Mizrahi Tefahot Bank Ltd., Israel
58. Modi’in Ezrachi Group Ltd., Israel
59. Mordechai Aviv Taasiot Beniyah 1973 Ltd., Israel
60. Motorola Solutions Israel Ltd., Israel
61. Municipal Bank Ltd., Israel
62. Naaman Group Ltd., Israel
63. Nof Yam Security Ltd., Israel
64. Ofertex Industries 1997 Ltd., Israel
65. Opodo Ltd., Iso-Britannia
66. Bank Otsar Ha-Hayal Ltd., Israel
67. Partner Communications Company Ltd., Israel
68. Paz Oil Company Ltd., Israel
69. Pelegas Ltd., Israel
70. Pelephone Communications Ltd., Israel
71. Proffimat S.R. Ltd., Israel
72. Rami Levy Chain Stores Hashikma Marketing 2006 Ltd., Israel
73. Rami Levy Hashikma Marketing Communication Ltd., Israel
74. Re/Max Israel, Israel
75. Shalgal Food Ltd., Israel
76. Shapir Engineering and Industry Ltd., Israel
77. Shufersal Ltd., Israel
78. Sonol Israel Ltd., Israel
79. Superbus Ltd., Israel
80. Supergum Industries 1969 Ltd., Israel
81. Tahal Group International B.V., Alankomaat
82. TripAdvisor Inc., Yhdysvallat
83. Twitoplast Ltd., Israel
84. Unikowsky Maoz Ltd., Israel
85. YES, Israel
86. Zakai Agricultural Know-how and inputs Ltd., Israel
87. ZF Development and Construction, Israel
88. ZMH Hammermand Ltd., Israel
89. Zorganika Ltd., Israel
90. Zriha Hlavin Industries Ltd., Israel
91. Alon Blue Square Israel Ltd., Israel
92. Alstom S.A., Ranska
93. Altice Europe N.V., Alankomaat
94. Amnon Mesilot Ltd., Israel
95. Ashtrom Group Ltd., Israel
96. Booking Holdings Inc., Yhdysvallat
97. Brand Industries Ltd., Israel
98. Delta Galil Industries Ltd., Israel
99. eDreams ODIGEO S.A., Luxemburg
100. Egis S.A., Ranska
101. Electra Ltd., Israel
102. Export Investment Company Ltd., Israel
103. General Mills Inc., Yhdysvallat
104. Hadar Group, Israel
105. Hamat Group Ltd., Israel
106. Indorama Ventures P.C.L., Thaimaa
107. Kardan N.V., Alankomaat
108. Mayer’s Cars and Trucks Co. Ltd., Israel
109. Motorola Solutions Inc., Yhdysvallat
110. Natoon Group, Israel
111. Villar International Ltd., Israel
112. Greenkote P.L.C., Iso-Britannia

 

Devorah ja Daniel Calic.

Israel-raportti 78

15.2.2020

Bless Israel Network

Bless Israel Network (Siunaa Israelia verkosto) on järjestö, joka haluaa toimia siltana ja yhdyslinkkinä eri puolilla maailmaa olevien kristittyjen ja Israelissa asuvien juutalaisten uskovien välillä.

Verkoston ensimmäinen ja tärkein hanke on Daniel ja Devorah Calicin juontama Revelation to the Nations (Ilmestys kansoille) –niminen tv-ohjelma internetissä.

Useimmilla eri maiden uskovilla on hyvin vähän yhteyttä Israelin messiaanisen seurakunnan kanssa. Samoin seurakunnilla ei ole juuri ollenkaan tietoa siitä, mitä uskovat tekevät Pyhässä maassa.

Pienellä osalla Israelin messiaanisista seurakunnista on varoja lähettää pastoriaan ulkomaille vierailemaan eri maiden kristillisissä seurakunnissa sekä hengellisen että aineellisen tuen saamiseksi, mutta suurimmalla osalla seurakunnista ei ole tällaista mahdollisuutta.

Calicit haluavat antaa äänen ja foorumin juuri näille pienemmille ja köyhemmille seurakunnille, koska he ovat huomanneet, että ne tekevät innokkaasti todella tarvittua humanitaarista avustustyötä. Tilanne on nimittäin se, että vaikka Israel on huipputeknologian maa heti USAn Piilaakson jälkeen, niin samanaikaisesti Israelissa on paljon ja laajalti koko yhteiskunnassa apua tarvitsevia ihmisiä.

Esimerkkinä voisi mainita lähes 200 000 vielä elossa olevaa holokaustista selviytyjää, joista monet ovat heikossa kunnossa ja elävät yksin. Noin 50 000 heistä elää suoranaisessa köyhyydessä.

Sen lisäksi monet Israeliin muuttavat juutalaiset kohtaavat täällä monia sopeutumisongelmia työn ja asunnon löytymisen, terveydenhuollon ja lakiavun suhteen, jopa siinä määrin, että Israelin hallitus on kaikessa hiljaisuudessa tekemässä yhteistyötä messiaanisten seurakuntien ja järjestöjen kanssa, koska hallitus ei selviä kaikesta yksin.

Nettisivuston osoite: https://www.blessisraelnetwork.com/

Facebook-sivu: https://www.facebook.com/BlessIsraelNetwork?fref=ts

Kuvassa Devorah ja Daniel Calic.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

17.02 | 14:51

Urantiat pitää kiertää kaukaa, ovat täyttä humpuukia ja harhaoppia. Jeesuksen Jumalan Poikana ( ja myös Jumalana ) kieltävät ovat kaikki harhaoppisia.

...
17.02 | 14:47

Näin juuri ANNE. Sodissa Jumala varjeli monia. Eräskin Mannerheim - ristin ritari ( lentomestari ) kertoi, että " hän vain tiesi säilyvänsä hengissä. "

...
16.02 | 08:34

Jatkosovassa kävi niinki, että appi säilyi hengissä vankivaunussa ratakiskoilla Moskovan pommituksesta, vaikka pommit putosivat vankivaunujen viereen.

...
16.02 | 08:03

Appiukko sanoi, että pitää antaa aina ihmisille kaikki anteeksi,koska jos ei anna anteeksi, niin voi katkeroitumisesta sairastua.Elämä ja ilo voittaa.

...
Tykkäät tästä sivusta