Israel 2

Teksti

2.1.2016

Jouko Pihon Israel-raportti 133

Viidennen Jerusalemin matkani seitsemäs kohde oli Vanhankaupungin etelämuurin kaakon suunnalla sijaitseva Lantaportti, joka on porteista vaatimattomin.

Porttia kutsutaan myös Silwanin portiksi Itä-Jerusalemissa olevan arabilähiön mukaan ja Marokkolaiseksi portiksi ennen lähellä olleen Marokkolaiskorttelin mukaan, jota ei ole enää olemassa.

Lantaportti on mainittu Nehemian kirjassa Raamatussa. Kun Nehemia lähti v. 445 eKr. tutkimaan Jerusalemin raunioituneita muureja ja poltettuja portteja (Neh. 2:13), hän suuntasi ensin kulkunsa kohti Lantaporttia.

Nehemia 3:14 kertoo lisäksi, että Bet-Keremin alueen päällikkö Malkia korjasi Lantaportin, pystytti portinpuoliskot ja teki niihin lukot ja salvat.

Nimi johtuu siitä, että Jerusalemin jätteet kuljetettiin ulos kaupungista Lantaportin kautta ja poltettiin Hinnomin laaksossa. Tästä aina palavasta jätekasasta eli Gehennasta tuli sittemmin helvetin symboli.

Aikaisempi Lantaportti oli kapea ja siitä pääsi kulkemaan vain jalkaisin. Jordanialaisten miehityksen aikana (1948-1967) porttia laajennettiin v. 1952 siten, että siitä pääsee kulkemaan myös ajoneuvoilla.

Nykyään Lantaportti on pääasiallisin sisäänkäynti Länsimuurille ja Temppelivuorelle sekä ainoa portti, joka johtaa suoraan Juutalaiskortteliin.

Kuvassa Lantaportti Jerusalemissa.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

tänään | 11:14

sekä muille myrkyille kuten flunssarokotteille altistumisesta. Luojan osoittama ruokavalio suojelee kehoamme.

...
tänään | 11:13

Tuo koronaviruksen rna:ksi luultu rna on siis kaikilla ihmisillä luonnostaan. Enemmän tai vähemmän näytteessä riippuu näytteen oton onnistumisesta ja 5G

...
tänään | 11:11

henkilöllä olevan koronatartunta. Mutta 37 kerralla positiivisten näytteiden määrä kasvaa edelleen ja 60 monistuskerralla kaikilla ihmisillä on korona.

...
tänään | 11:09

Koronatestissä monistetaan rna-pätkää, jonka uskotaan kuuluvan virukselle. 36 kertaa monistettuna joissain näytteissä näkyy riittävästi rna:ta ja julistetaan

...
Tykkäät tästä sivusta