Israel 2

Teksti

31.12.2015

Jouko Pihon Israel-raportti 131

Viidennen Jerusalemin matkani viides kohde oli Herodeksen porttia lähellä oleva v. 1537 turkkilaisvallan aikana rakennettu Damaskoksen portti, joka on kaksine torneineen Vanhankaupungin porteista komein. Myös portin edusta on viehättävä alaslaskeutuvine portaineen.

Hepreaksi portin nimi on Sikemin portti. Raamatun ajan Sikem on nykyään Länsirannalla oleva Nablus, jonne pääsee portilta lähtevää tietä pitkin, kuten Damaskokseenkin.

Damaskoksen portti on suosittua turistialuetta, jossa on kuhinaa aamusta iltaan, sillä sen kautta pääsee parhaiten Itä-Jerusalemista Vanhankaupungin muslimikorttelin arabibasaareihin.

Damaskoksen portin kohdalla muurissa on ollut portti jo 100-luvulla Rooman keisari Hadrianuksen aikana. Osa Rooman vallan aikaista porttia saatiin näkyviin brittimandaatin aikana tehdyissä kaivauksissa. Arkeologit eivät kuitenkaan ole onnistuneet löytämään korkealle kohoavaa Rooman voiton pylvästä, jonka päällä oli keisari Hadrianuksen patsas ja josta portin arabiankielinen nimi "Bab al-Amud" (Pylväsportti) tulee.

Myös portin edustalla on tehty kaivauksia, joiden tuloksena siltarakennelman alla näkyy ristiretkeläisten ajan katu.

Kuvassa Damaskoksen portti.

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

tänään | 17:07

5g verkkoa ei ole suunniteltu ja rakennettu kannustimenaan ihmisten säteilyttäminen. Sitä ohjaa raha ja valta ihan muilla tavoin!

...
tänään | 13:17

Jos harkitsee asunnon vaihtoa niin kannattaa samalla tarkistaa nuo kartat. Välttää muuttamassa 5G-alueelle.

...
tänään | 10:45

Kun tunnistaa vihollisen, voi paremmin suojautua. Media piilottaa totuutta. Nyt pitää käyttää tekniikan keinoja, sauna-alumiinipaperi on hyvä.

...
tänään | 09:33

onko se testaamista ihmisten terveyden kestävyydestä kun salaa rakennetaan säteilykeskuksia. Se taitaa rakentua yksilötilaajien voimalla? Kodeissa tukiasemia?

...
Tykkäät tästä sivusta