Israel 2

Teksti

27.12.2015

Jouko Pihon Israel-raportti 127

Tein kolmekuukautisen reissuni viimeisen matkani Israelissa, kun menin 19.11.2015 viidennen kerran Jerusalemiin.

Jerusalemissa ensimmäinen kohteeni oli v. 1947 perustettu Svenska Teologiska Institutet (Ruotsin Teologinen Instituutti), jota kutsutaan myös Taaborin taloksi. Sisäänkäynnin yläpuolella lukeekin Psalmin 89:13 kohta: ”Sinä loit pohjoisen ja etelän; sinun nimestäsi riemuitsevat Taabor ja Hermon.”

Tunnetun arkeologin ja arkkitehdin Conrad Schickin (1822-1901) perheelleen v. 1882 suunnittelema viihtyisä ja nykyään suojeltu talo on yksi vanhimpia ja upeimpia Vanhankaupungin ulkopuolella olevia rakennuksia. Talossa usein vieraillut Jerusalemin pormestari Teddy Kollek sanoikin taloa Jerusalemin kauneimmaksi rakennukseksi.

Ruotsin Israel-lähetys vuokrasi talon v. 1951, ja ensimmäiset viisi opiskelijaa aloittivat opintonsa saman vuoden helmikuussa. Israeliin muuttanut diakonissa Greta Andrén toimi talon emäntänä vuoteen 1971 asti ja Hans Kosmala ensimmäisenä johtajana. Vuodesta 1976 lähtien rakennuksen on omistanut Ruotsin kirkko.

Paikka kiinnosti minua, koska olen itsekin lukenut 1970-luvulla teologiaa Tukholman Teologisessa Instituutissa. Kiinnostusta lisäsi vielä tieto, että Instituutin uudeksi johtajaksi oli syksyllä 2015 tullut suomalainen Maria Leppäkari.

Iloinen Maria olikin paikalla ja esitteli minulle kahvin ja keskusteluhetken jälkeen talon eri tiloja, kuten tunnelmallista pikku kappelia ja kodikasta puutarhaa.

Instituutti on suuntautunut uskontoteologiaan ja eri uskontojen, varsinkin juutalaisuuden ja kristinuskon, väliseen dialogiin, viime vuosina myös trialogiin, kun islam on otettu mukaan.

Toisen maailmansodan jälkeen on kristillisten kirkkojen ajattelussa ja juutalaisiin suhtautumisessa tapahtunut suuria muutoksia, kun vuosisataisesta antisemitismistä on luovuttu ja on siirrytty toista kunnioittavaan ja kuuntelevaan lähestymistapaan. Juutalaisuutta ei pidetä enää vihattavana ja vastustettavana vieraana uskontona, vaan nähdään, että kristinuskon heprealaisten juurien takia kristityillä on paljon opittavaa juutalaisilta, kuten heilläkin kristityiltä.

Tähän liittyen on luovuttu myös suorasta lähetystyöstä järjestötasolla. Edelleenkin Kristuksen sanomaa voi kuitenkin levittää yksilötasolla mahdollisuuksien avautuessa siihen luontaisella tavalla, kun on ensin saatu sydämiä avatuiksi keskusteluyhteyden kautta.

Instituutissa järjestetään näistä aiheista eripituisia kursseja, luentoja ja seminaareja Ruotsin kirkon työntekijöille ja yhteistyökumppaneille eri puolilta maailmaa.

Toisen intifadan eli palestiinalaisten kansannousun alettua syyskuussa 2000 monet eurooppalaiset ja amerikkalaiset instituutit sulkivat ovensa Israelissa, mutta Ruotsin Teologinen Instituutti päätti jatkaa toimintaa, vaikka se olikin vaikeaa, koska opiskelija- ja kävijämäärä putosi huomattavasti.

Vuodesta 2005 lähtien on tilanne muuttunut paremmaksi, kun sekä opiskelijoita että taloa taloudellisesti tukevia kävijöitä on alkanut tulla enemmän.

Kuvassa Ruotsin Teologisen Instituutin Taaborin talo Jerusalemissa.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 23:57

Jos Jeesus pian palaa, niin Jumalan Kuningaskunaksi toivon mukaan

...
27.11 | 11:48

InjektioPiikillä Twitterissä täysipainoista ohjelmaa piikistä ja vähän muustakin.

...
26.11 | 01:22

Hei Jouko on kyllä hyvät unet siellä selvästi uneksittu hyvä!

...
26.11 | 00:08

https://expose-news.com/2022/11/19/lockdown-was-imposed-to-shut-down-the-economy/

...
Tykkäät tästä sivusta