Israel 2

Teksti

16.12.2015 

Jouko Pihon Israel-raportti 116

Tel Aviv-Jaffan matkani seitsemäs kohde oli lähellä Jaffan satamaa oleva nahkuri Simonin talo, jossa apostoli Pietari asui jonkin aikaa.

Pietari oli ollut läheisessä Lyddassa, kun kaksi miestä tuli hakemaan häntä Joppeen eli Jaffaan sen takia, että Tabita-niminen uskova nainen oli kuollut. Tabitasta kerrottiin, että hän teki paljon hyvää ja avusti köyhiä runsain määrin.

Pietari vietiin kattohuoneeseen, jossa kuollut oli. Pietari polvistui ja rukoili. Sitten hän kääntyi vainajan puoleen ja sanoi: ”Tabita, nouse!” Tabita avasi silmänsä ja nousi istumaan.

Tapahtumasta levisi tieto ympäri Joppea, ja monet uskoivat nyt Herraan.

Sen jälkeen Luukas kirjoittaa Apostolien teoissa (9:43): ”Pietari jäi vielä joksikin aikaa Joppeen ja asui erään Simon-nimisen nahkurin luona.”

Simonin luona asuessaan Pietarille tapahtui vielä toinen merkittävä asia, kun hän näki kattotasanteella ollessaan näyn, jossa hänelle tarjottiin epäpuhtaita eli kosherin vastaisia ruokia. Pietarin kieltäydyttyä syömästä niitä hän kuuli äänen, joka sanoi: ”Minkä Jumala on puhdistanut, sitä älä sinä sano epäpuhtaaksi.”

Tämä näky auttoi Pietaria ymmärtämään, että evankeliumin sanoma kuuluu myös pakanoille, jonka takia hän oli valmis menemään niiden miesten matkaan, jotka olivat tulleet 48 km:n päästä Kesareasta sadanpäällikkö Corneliuksen luota pyytämään Pietaria kertomaan heille, mitä Herra on käskenyt puhua.

Cornelius lähetti tämän pyynnön sen jälkeen kun Jumalan enkeli oli ilmestynyt hänelle ja sanonut: ”Lähetä nyt miehiä Joppeen noutamaan tänne Simon, jota kutsutaan myös Pietariksi. Hän asuu Simon-nimisen nahkurin luona, jonka talo on meren rannalla.”

Voidaan sanoa, että Pietarin kokemus Joppessa oli käännekohta kristinuskon historiassa. Tämän jälkeen kaikille ihmisille avoimesta kristinuskosta kehittyi suuri maailmanuskonto eikä kyse ollut enää vain eräästä juutalaisesta lahkosta.

Nahkuri Simonin talon ovessa lukee nykyään ”Zakarian family”. Zakarianit ovat armenialaiskristittyjä ja talo on ollut heidän sukunsa hallussa jo satojen vuosien ajan.

Sitä ennen paikalla oli moskeija. Täyttä varmuutta nahkuri Simonin talon paikasta ei ole, koska katolisen kirkon mielestä Simonin talo oli lähellä olevan Pyhän Pietarin kirkon alueella.

Oli niin tai näin, niin joka tapauksessa jossain näillä seutuvin Pietari majaili, herätti Tabitan kuolleista ja näki historiaa mullistavan näyn.

Kuvassa nahkuri Simonin talo Jaffassa.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

tänään | 04:40

Näinpä Reijo, ei niitä uudestisyntimisiä koeta isossa porukassa, paljon on vaan sanoja, muttei tekoja, eivätkä myöskään turhat koreilut ja vitsit mitä monesti k

...
eilen | 10:47

Vain harva löytää polun ikuiseen elämään. Mitä suurempi seurakunta, sen todennäköisempää, etteivät ole näitä harvoja.

...
eilen | 10:38

Nyt tälläkin viikolla on pääsiäinen, tänään, ja sitten Happamattoman leivän juhla. Nämä ovat Hänen juhlansa. Mutta seurakunta viettää katolisten keksintöjä.

...
eilen | 10:28

Olet oikeassa. Mutta perussyy siihen, ettei rukouksiin tule vastauksia, on ettei noudateta Luojamme lakia. Lain noudattaminen on rakkauden määritelmä.

...
Tykkäät tästä sivusta