Israel 2

Teksti

15.12.2015

Jouko Pihon Israel-raportti 115

Tel Aviv-Jaffan matkani kuudes kohde oli Jaffan (hepreaksi Jafo, kreikaksi Joppe) satama.

Jo Raamatussa Jaffa mainitaan satamakaupunkina, jonka kautta Salomon temppelissä tarvittavaa setripuuta tuotiin maahan. Kun kuningas Salomo teki vaihtokauppaa Tyroksen kuninkaan Hiramin kanssa luvaten tämän työmiehille viljaa, viiniä ja öljyä setripuita vastaan, kirjoitti Hiram Salomolle: ”Me kaadamme Libanonista puita niin paljon kuin tarvitset ja kuljetamme ne nippuina meritse Jafoon.” 2. Aik.2:15. Jaffasta setripuut kuljetettiin sitten 55 km:n päässä olevaan Jerusalemiin.

Tämä sama toistui 500-luvulla eKr. Toisen temppelin rakentamiseen aikaan, kuten Esra 3:7 mainitsee: ”Herran temppeliä rakentamaan israelilaiset palkkasivat kivenhakkaajia ja kirvesmiehiä. He antoivat sidonilaislle ja tyroslaisille ruokatarvikkeita, juomia ja öljyä, jotta nämä kuljettaisivat setritukkeja meritse Libanonista Jafoon.”

Jaffasta myös profeetta Joona lähti Herraa pakoon, koska hän ei halunnut mennä julistamaan tuomiosanomaa Niniven kaupungille, vaikka Jumala niin käski. Joona 1:3 kertoo: ”Joona päätti paeta Herraa ja matkustaa meren taakse Tarsisiin (Espanjaan). Hän meni rannikolle Jafoon ja etsi satamasta laivan, joka oli lähdössä Tarsisiin.”

Jaffassa vaikutti myös apostoli Pietari, joka asui hetken aikaa lähellä satamaa olevassa nahkuri Simonin talossa, mutta kerron siitä enemmän erillisessä raportissa.

Jaffan ikivanha satama menetti suurelta osin merkityksensä, kun noin 30 kilometriä kaupungin eteläpuolelle avattiin liikenteelle uusi Ashdodin syväsatama v. 1965.

Jaffan satama on kuitenkin edelleen täynnä huviveneitä ja kalastaja-aluksia. Satama-alueella on entisiä varastohalleja, joissa on nyt ravintoloita sekä merkkitavaroiden myymälöitä. Satama-alueen yläpuolella on käytöstä poistettu majakka.

Merellä aallonmurtajan pohjoispuolella on karikkoa, jota kutsutaan Andromedan kiviksi. Kreikkalaisen taruston mukaan Jaffan kuningas lupasi tyttärensä Andromedan merenjumala Poseidonille uhriksi tyynnyttääkseen tämän vihan. Kaunis Andromeda sidottiin Jaffan edustalla oleviin kiviin odottamaan kuolemaa. Silloin Perseus-niminen sankari tuli avuksi ja surmasi Poseidonin lähettämän merihirviön ja meni Andromedan kanssa naimisiin.

Kuvassa Jaffan satama.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 23:57

Jos Jeesus pian palaa, niin Jumalan Kuningaskunaksi toivon mukaan

...
27.11 | 11:48

InjektioPiikillä Twitterissä täysipainoista ohjelmaa piikistä ja vähän muustakin.

...
26.11 | 01:22

Hei Jouko on kyllä hyvät unet siellä selvästi uneksittu hyvä!

...
26.11 | 00:08

https://expose-news.com/2022/11/19/lockdown-was-imposed-to-shut-down-the-economy/

...
Tykkäät tästä sivusta