5.12.2015
Jouko Pihon Israel-raportti 105
Karmelin, Megiddon, Nasaretin
ja Kaanan matkani neljäs kohde oli Nasaretissa sijaitseva Pyhän Joosefin kirkko.
Kyseessä on Neitsyt Marian aviomies
Joosef, joka oli Daavidin huonetta ja sukua kuten Mariakin. Jeesus oli siten Daavidin poika eli jälkeläinen sekä äitinsä että kasvatusisänsä puolelta.
Marian ja Joosefin rakkaussuhde oli kariutua jo alkuunsa, kun Joosef säikähti Marian yllättävää raskautta, koska hän tiesi, että ainakaan hän ei ollut sitä
aiheuttanut. Joosef aikoi purkaa kihlauksen kaikessa hiljaisuudessa, koska hän luuli, että Maria oli ollut uskoton jonkun vieraan miehen kanssa. Mutta kuultuaan unessa enkeliltä, että raskaus olikin lähtöisin Pyhästä
Hengestä, Joosef otti Marian vaimokseen, ja hänestä tuli erinomainen kasvatusisä Jumalan Pojalle.
Marialle on
rakennettu viereen valtava basilika, mutta tämä hänen aviomiehelleen Joosefille omistettu kirkko on huomattavasti pienempi.
Vuonna 1914 rakennettu uusromaanista tyyliä oleva roomalaiskatolinen fransiskaanikirkko on kuitenkin kaikessa vaatimattomuudessaan varsin kaunis ja tunnelmalinen.
Tämäkin kirkko on rakennettu 1100-luvun ristiretkeläisajan kirkon raunioiden päälle.
Kirkon alttarin alla on luola, josta jo 600-luvulla paikassa käyneet vierailijat ovat kertoneet, että juuri sillä kohtaa sijaitsi puuseppä Joosefin työpaja.
Myöhemmin 1600-luvulla italialainen kirjailija ja Itämaiden tuntija Franciscus Quaresmius kuvasi paikkaa Joosefin kotina ja työverstaana.
Alakerroksista on löytynyt sen lisäksi kaivoja ja viljavarastoja, joita Jeesuksen ajan nasaretilaiset ovat käyttäneet.
Evankeliumeissa käytetään Joosefista kreikkalaista sanaa ”tekton”, joka tarkoittaa rakentajaa tai käsityöläistä, joka valmisti erilaisia
esineitä kovista materiaaleista, kuten kivestä tai puusta.
Niinpä Jeesusta kutsuttiin rakentajan pojaksi tai puusepän
pojaksi. Jeesus osallistui itsekin apumiehenä kasvatusisänsä töiden tekemiseen ennen kuin hän aloitti kolmekymppisenä varsinaisen elämäntyönsä opettajana, saarnamiehenä ja parantajana.
Kuvassa Pyhän Joosefin kirkko Nasaretissa.