Israel 2

Teksti

4.12.2015

Jouko Pihon Israel-raportti 104

Karmelin, Megiddon, Nasaretin ja Kaanan matkani kolmas kohde oli Nasaret, Jeesuksen kotikaupunki.

Jeesus liittyy Nasaretiin hyvin tiiviisti. Nimitetäänhän Jeesusta usein Jeesus Nasaretilaiseksi, ja sana kristitty on nykyhepreaksi notsri eli nasaretilainen.

Galilean nasaretilaisia halveksittiin ja pidettiin vähän maalaismoukkina. Juutalaisten Jerusalemissa asuvat uskonnolliset johtajat eivät arvostaneet myöskään nasaretilaista Jeesusta sanoen, ettei kukaan profeetta ole ennustanut sieltä nousevan mitään messiasta. Kirjanoppineet eivät vain tienneet, että Jeesus oli syntynyt Betlehemissä, kaupungissa, jossa profeetta Miika ennusti messiaan syntyvän.

Sen takia Natanaelkin, tuleva opetuslapsi, epäili ensin Jeesusta tokaistessaan Filippukselle (Joh.1:46): ”Voiko Nasaretista tulla mitään hyvää?”

Nasaret on Israelin suurin arabikaupunki. Arabiasukkaita on 74 000, mutta on huomattavaa, että heistä on arabikristittyjä noin 31 %, joten nasaretilaisen seuraajia on Nasaretissa paljon.

Alueen juutalaisväestö asuu viereisessä Ylä-Nasaretin kaupungissa, jossa on 44 000 asukasta.

Nasaretin ensimmäinen käyntikohteeni oli massiivinen roomalaiskatolinen Ilmoituskirkko. Nimi viittaa enkeli Gabrielin ilmoitukseen Marialle siitä, että Maria tulisi synnyttämään Jumalan Pojan (Luuk.1:26-38).

Ensin Maria ihmetteli, miten hänen, neitsyen, on mahdollista synnyttää, mutta enkelin vastaus Pyhän Hengen ja Korkeimman voimasta tyynnytti Marian. Kun Gabriel vielä sanoi, että Jumalalle ei mikään ole mahdotonta, totesi Maria rauhallisena: ”Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.”

Neitseestäsyntymisessä ei ole mitään kummallista uskovan kannalta. Totta kai Kaikkivaltias Jumala voi saada yhden naisen raskaaksi siinä kuin hänen luomansa mieskin. Ei Jumala mikään impotentti ole. Jumala on Potentti ja vielä Omnipotentti eli Kaikkivaltias.

Seuraus Marian suostumuksesta on kaiverrettuna latinaksi sisäänkäynnin yläpuolella: ”Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme.” Joh.1:14.

Kirkko on melkoisen uusi eli vihitty käyttöön v. 1969, mutta se on sulautettu loistavasti 400-luvun aikaisen bysanttilaiskirkon ja ristiretkeläisajan komean katedraalin raunioiden päälle ja yhteyteen.

Kirkon pihamaata reunustavilla seinillä on vaikuttava kokoelma eri maiden katolisten lahjoittamia mosaiikkeja ja maalauksia Neitsyt Mariasta.

Betonista rakennettu jykevä kirkko on melkoisen erilainen moniin perinteisiin katolisiin pyhäkköihin verrattuna. Tuli mieleen Espoon Tapiolan kirkko.

Keskellä lattiaa on 8-kulmainen aukko, jonka kohdalla on alhaalla luola, jossa enkeli Gabriel ilmestyi Marialle. Sen mukaisesti monet uskovat, että paikassa sijaitsi aikoinaan Marian koti.

Koin Nasaretin miellyttävänä paikkana. On huikeaa ajatella, että Jeesus katseli lapsena, nuorena ja aikuisena näitä samoja maisemia.

Kuvassa Ilmoituskirkko Nasaretissa.

Laitan erilliseen aloitukseen kuvan eri maiden katolisten lahjoittamista Marian kuvista. Ottamassani kuvassa näkyy Chilen, Saksan ja Italian katolisten lahjoittamia kuvia.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 23:57

Jos Jeesus pian palaa, niin Jumalan Kuningaskunaksi toivon mukaan

...
27.11 | 11:48

InjektioPiikillä Twitterissä täysipainoista ohjelmaa piikistä ja vähän muustakin.

...
26.11 | 01:22

Hei Jouko on kyllä hyvät unet siellä selvästi uneksittu hyvä!

...
26.11 | 00:08

https://expose-news.com/2022/11/19/lockdown-was-imposed-to-shut-down-the-economy/

...
Tykkäät tästä sivusta