Israel 2

Teksti

 

3.12.2015


Jouko Pihon Israel-raportti 103


Karmelin, Megiddon, Nasaretin ja Kaanan matkani kolmas kohde oli Jisreelin tasangolla n. 10 km Nasaretista itään kohoava 575 metriä korkea Taaborin vuori.


Paikka jäi tosin vain kuvauskohteeksi, jota kuvasin autosta matkalla Nasaretiin, koska aikaa ei ollut nousta ylös itse vuorelle.


Taabor tunnetaan paikkana, jossa israelilaiset tuomari Deboran rohkaisemina voittivat 1100-luvulla eKr. kanaanilaiset (Tuom. 4:6).


Vuorella on ollut pyhäkkö jo varhain (Hoos. 5:1 ja Ps. 89:13).


Kristillinen traditio yhdistää Taaborin vuoren Jeesuksen kirkastumiskokemukseen (Matt. 17), kun Jeesus otti mukaansa Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen korkealle vuorelle, jossa Mooses ja Elia ilmestyivät keskustelemaan Jeesuksen kanssa hänen lähestyvästä kuolemastaan. Jeesuksen ulkomuoto muuttui vuorella jumalalliseksi: hänen kasvonsa loistivat kuin aurinko ja hänen vaatteensa tulivat valkeiksi kuin valo.


Impulsiivinen Pietari innostui asiasta niin suuresti, että hän olisi halunnut rakentaa majat kaikille. Se ei ollut kuitenkaan Jeesuksen tarkoitus, vaan kokemuksen jälkeen laskeuduttiin vuorelta alas. Näin se on meidänkin kanssamme: kirkastusvuorikokemuksemme eivät ole pysyviä, vaan niiden jälkeen odottaa arkinen aherrus.


Uusi testamentti ei mainitse vuoren nimeä, mutta Hermon-vuoren ohella Taaborin vuorta pidetään mahdollisena kirkastusvuoren paikkana. Tämän takia vuorelle alettiin rakentaa jo 300-luvulla kirkkoja ja luostareita. Pyhiinvaeltajat ovat kertoneet, että 500-luvulla Taaborin vuorella oli kolme kirkkoa ja 700-luvulla neljä kirkkoa ja luostari.


Ensimmäisenä Taaborin vuoren yhdisti Jeesuksen kirkastumisvuoreksi kirkkoisä Origenes 200-luvulla jKr. Hänen jälkeensä asian vahvistivat 300-luvulla kirkkoisät Kyrillos Jerusalemilainen ja Pyhä Hieronymus.


Ristiretkiaikana ristiritarit ja muslimit taistelivat vuoren omistuksesta, kunnes mamelukkihallitsija Baibars valloitti 1200-luvulla vuorelle rakennetun linnoituksen ja hävitti siellä olleet kirkot.


1800-luvulla Taaborin vuori joutui voimakkaan beduiiniheimon Arab Al-Sabehin haltuun.


Vuoden 1948 Itsenäisyyssodassa taisteltiin myös Taaborin vuoren omistuksesta. Toukokuussa 1948 israelilaisten Golanin prikaati valloitti vuoren.


Taaborin vuorella nyt oleva roomalaiskatolinen fransiskaanikirkko ”Kirkastumisen kirkko” on rakennettu 1920-luvulla. Tämänkin kirkon suunnitteli italialainen Antonio Barluzzi, kuten niin monen muunkin Pyhän maan pyhätön. Kirkon munkit asuvat lähellä v. 1873 perustetussa luostarissa.


Roomalaiskatolisen kirkon koillispuolella on myös v. 1862 Romanian kristittyjen varoilla rakennettu vaatimattomampi Ortodoksikirkko.


Kuvassa Taaborin vuori Galileassa.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 23:57

Jos Jeesus pian palaa, niin Jumalan Kuningaskunaksi toivon mukaan

...
27.11 | 11:48

InjektioPiikillä Twitterissä täysipainoista ohjelmaa piikistä ja vähän muustakin.

...
26.11 | 01:22

Hei Jouko on kyllä hyvät unet siellä selvästi uneksittu hyvä!

...
26.11 | 00:08

https://expose-news.com/2022/11/19/lockdown-was-imposed-to-shut-down-the-economy/

...
Tykkäät tästä sivusta