Israel 2

Teksti

19.11.2015

Jouko Pihon Israel-raportti 89

Neljännen Jerusalemin matkani toinen kohde oli hyvänä maamerkkinä toimiva Moses Montefioren tuulimylly, joka sijaitsee Yemin Moshen alueella, Vanhankaupungin länsipuolella.

Tuulimyllyn rakennutti 1800-luvulla pankkiiri ja filantropisti Moses Montefiore (1784-1885), aikansa kuuluisin Italiasta Englantiin muuttanut juutalainen, joka halusi toimittaa halpaa jauhoa köyhille juutalaisille.

Montefiore hankki omaisuutensa 40 ikävuoteen mennessä, jonka jälkeen hän omistautui enemmän hyväntekeväisyystyölle. Montefiore lahjoitti suuria summia rahaa Levantin (nykyisen Israelin) juutalaisyhteisöille teollisuuden, liike-elämän, maatalouden, terveyden ja kasvatuksen edistämiseksi. Vielä kuolinvuoteellaan 100-vuotiaaksi elänyt Montefiore allekirjoitti shekkejä hyväntekeväisyystarkoituksiin.

Montefiore oli aikansa kuninkaiden ja hallitsijoiden kuin myös vaatimattomissa oloissa eläneiden Itä-Euroopan, Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän juutalaisten arvostama ja kunnioittama mies.

Montefioren vierailu ensimmäisen kerran Pyhässä maassa v. 1827 vaikutti uskontoon aika löyhästi suhtautuneelle miehelle suuren muutoksen niin, että hänestä tuli juutalaisen uskon määräyksiä tarkasti noudattava mies. Montefiorella oli matkoillaan mukana jopa henkilökohtainen rituaaliteurastaja varmistuakseen siitä, että hänen ruokansa oli taatusti kosheria.

Montefiorella oli luja usko juutalaisen kansan yhtenäisyyteen. Eri juutalaisryhmien välillä on ollut eroja ja jännitteitä, joita on aika paljon vieläkin. Hän kuului itse Espanjasta aikoinaan Italiaan muuttaneisiin sefardijuutalaisiin, mutta hän meni naimisiin itäeurooppalaisen askenaasijuutalaisen naisen kanssa. Myöhemmin Montefiore antoi rahalahjan jokaiselle hänen synagogassaan vihitylle parille, mutta hän kaksinkertaisti summan, jos kyseessä oli sefardin ja askenaasin välinen liitto.

Montefiore oli tunnettu nopeasta ja terävästä älystään. Kerran Montefiore istui päivällispöydässä tunnetun antisemitistisen aatelismiehen vieressä, joka kertoi juuri palanneensa matkaltaan Japaniin mainiten Montefiorelle, että Japanissa ei ole sikoja eikä juutalaisia. Tähän Montefiore vastasi välittömästi: ”Siinä tapauksessa meidän molempien pitäisi matkustaa sinne yhdessä, niin Japanissa olisi molempia.”

Kuvassa Moses Montefioren tuulimylly Jerusalemissa.

 

 

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

24.05 | 21:45

Olen kohta 81 vuotta ja en osaa englannin kieltä. Tytär kirjoittaa viestini kun oma näkö on huono ja reuma. Rukouksen näyt saan suoraan sieluuni. Kiitos Herra.

...
24.05 | 21:40

Sain rukouksessa vahvan viestin: kirkkomme ylintä johtoa myöten aloittaa väkevän julistuksen 5g vastaan kun heinä on seipäillä. Silloin virus on voitettu. Amen.

...
24.05 | 17:22

Seppo Linnanlehdon sanoma on sanan mukainen. Jos on varastanut, on korvattava tuplana tai nelinkertaisena, jos toisen elämisen varasti. Parannus on tehtävä.

...
24.05 | 13:59

Toinen video: https://tinyurl.com/y88bl7fq . Ei tuo paikka kyllä mikään kolmas temppeli ole vaan ennemmin jokin synagooga.

...
Tykkäät tästä sivusta