Israel 2

Teksti

19.11.2015

Jouko Pihon Israel-raportti 89

Neljännen Jerusalemin matkani toinen kohde oli hyvänä maamerkkinä toimiva Moses Montefioren tuulimylly, joka sijaitsee Yemin Moshen alueella, Vanhankaupungin länsipuolella.

Tuulimyllyn rakennutti 1800-luvulla pankkiiri ja filantropisti Moses Montefiore (1784-1885), aikansa kuuluisin Italiasta Englantiin muuttanut juutalainen, joka halusi toimittaa halpaa jauhoa köyhille juutalaisille.

Montefiore hankki omaisuutensa 40 ikävuoteen mennessä, jonka jälkeen hän omistautui enemmän hyväntekeväisyystyölle. Montefiore lahjoitti suuria summia rahaa Levantin (nykyisen Israelin) juutalaisyhteisöille teollisuuden, liike-elämän, maatalouden, terveyden ja kasvatuksen edistämiseksi. Vielä kuolinvuoteellaan 100-vuotiaaksi elänyt Montefiore allekirjoitti shekkejä hyväntekeväisyystarkoituksiin.

Montefiore oli aikansa kuninkaiden ja hallitsijoiden kuin myös vaatimattomissa oloissa eläneiden Itä-Euroopan, Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän juutalaisten arvostama ja kunnioittama mies.

Montefioren vierailu ensimmäisen kerran Pyhässä maassa v. 1827 vaikutti uskontoon aika löyhästi suhtautuneelle miehelle suuren muutoksen niin, että hänestä tuli juutalaisen uskon määräyksiä tarkasti noudattava mies. Montefiorella oli matkoillaan mukana jopa henkilökohtainen rituaaliteurastaja varmistuakseen siitä, että hänen ruokansa oli taatusti kosheria.

Montefiorella oli luja usko juutalaisen kansan yhtenäisyyteen. Eri juutalaisryhmien välillä on ollut eroja ja jännitteitä, joita on aika paljon vieläkin. Hän kuului itse Espanjasta aikoinaan Italiaan muuttaneisiin sefardijuutalaisiin, mutta hän meni naimisiin itäeurooppalaisen askenaasijuutalaisen naisen kanssa. Myöhemmin Montefiore antoi rahalahjan jokaiselle hänen synagogassaan vihitylle parille, mutta hän kaksinkertaisti summan, jos kyseessä oli sefardin ja askenaasin välinen liitto.

Montefiore oli tunnettu nopeasta ja terävästä älystään. Kerran Montefiore istui päivällispöydässä tunnetun antisemitistisen aatelismiehen vieressä, joka kertoi juuri palanneensa matkaltaan Japaniin mainiten Montefiorelle, että Japanissa ei ole sikoja eikä juutalaisia. Tähän Montefiore vastasi välittömästi: ”Siinä tapauksessa meidän molempien pitäisi matkustaa sinne yhdessä, niin Japanissa olisi molempia.”

Kuvassa Moses Montefioren tuulimylly Jerusalemissa.

 

 

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 23:57

Jos Jeesus pian palaa, niin Jumalan Kuningaskunaksi toivon mukaan

...
27.11 | 11:48

InjektioPiikillä Twitterissä täysipainoista ohjelmaa piikistä ja vähän muustakin.

...
26.11 | 01:22

Hei Jouko on kyllä hyvät unet siellä selvästi uneksittu hyvä!

...
26.11 | 00:08

https://expose-news.com/2022/11/19/lockdown-was-imposed-to-shut-down-the-economy/

...
Tykkäät tästä sivusta