Israel 2

Teksti

 

18.11.2015

Jouko Pihon Israel-raportti 88

Kävin tällä matkallani neljännen kerran Jerusalemissa 11.11.2015. Mitkään kerrat eivät näytä riittävän Jerusalemin ihmeisiin tutustumiseen.

Ensimmäinen aamupäivän kohteeni oli Jaffakadun eteläpuolella oleva Mahane Yehudan tori, jota kutsutaan myös nimellä Shuk. Tori koostuu kahdesta pääkadusta, avoimesta Mahane Yehuda –kadusta ja katetusta Eitz Chaim –kadusta ja niiden poikkikaduista.

Vanhankaupungin basaarit on paljolti suunnattu turisteille, mutta Mahane Yehudan tori on aito päivittäistavaratori paikallisille ihmisille, jotka hankkivat täältä ruokatarvikkeensa naudanruhoista appelsiineihin. Varsinkin torstaina ja perjantaina tori on täynnä ihmisiä, jotka tungeksivat ostamassa elintarvikkeita ennen sapattia, jonka alkamisen merkiksi mies soittaa torilla torvea.

Torilla on n. 250 kauppiasta, joista osa huutaa tarjouksiaan pitkin päivää. Hinnat laskevat kaiken aikaa, sillä tuoretavaraa ei kannata kuljettaa illalla takaisin varastoihin. Kun tulin illalla paikalle uudestaan katsomaan torin menoa, oli sama hyörinä käynnissä edelleen. Korviini kantautui erään myyjän kovaääninen huuto: ”Banana, banana, banana!”

Myynnissä on lihaa, kalaa, juustoja, vihanneksia, hedelmiä, leipomotuotteita, pähkinöitä, siemeniä, mausteita, viinejä, vaatteita, kenkiä, keittiötarvikkeita ja juutalaiseen uskoon liittyviä kirjoja ja esineitä (Judaica). Innostuinpa minäkin ostoksille, mihin minulla ei yleensä ole aikaa, kun huomasin pöydällä kolme paria mustia sukkia 10 sekelin (n. 2,40 euroa) hintaan.

Torikojujen lomassa on myös pieniä kahviloita ja elävän musiikin ravintoloita, mitkä ovat auki iltamyöhään torimyyjien poistuttua paikalta, mikä on lisännyt alueen suosiota turistien keskuudessa.

Torilla käy arvioiden mukaan viikossa n. 200 000 ihmistä, jotka kuuluvat eri etnisiin, uskonnollisiin ja sosiaalisiin ryhmiin, nuoria ja vanhoja, rikkaita ja köyhiä, maallisia ja uskonnollisia, paikallisia, muualta Israelista tulleita ja turisteja, juutalaisia ja ei-juutalaisia mukaan lukien arabeja.

Koska Israelissa on usein jännitteitä eri ryhmien välillä, on Mahane Yehudan ihmisiä yhdistävää toria kutsuttu kansalliseksi aarteeksi ja yhdeksi harvoista tervejärkisistä paikoista koko Jerusalemissa.

Tosin äärimuslimit ovat hyökänneet aikaisemmin täälläkin. Vuonna 1997 torilla kuoli 16 ihmistä ja 178 haavoittui kahdessa itsemurhapommituksessa ja v. 2002 naispuolinen itsemurhapommittaja tappoi seitsemän ja haavoitti 104 ihmistä.

Torilla on ollut kuitenkin sen jälkeen rauhallista 15 vuotta. Toivottavasti sama rauhan tilanne jatkuu edelleenkin niin, että ihmisillä on hyvä tahto toisiaan kohtaan. Rukoillaan rauhaa Jerusalemille, rauhan kaupungille.

Kuvassa Mahane Yehudan tori Länsi-Jerusalemissa.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 23:57

Jos Jeesus pian palaa, niin Jumalan Kuningaskunaksi toivon mukaan

...
27.11 | 11:48

InjektioPiikillä Twitterissä täysipainoista ohjelmaa piikistä ja vähän muustakin.

...
26.11 | 01:22

Hei Jouko on kyllä hyvät unet siellä selvästi uneksittu hyvä!

...
26.11 | 00:08

https://expose-news.com/2022/11/19/lockdown-was-imposed-to-shut-down-the-economy/

...
Tykkäät tästä sivusta