Israel 2

Teksti

9.11.2015

Jouko Pihon Israel-raportti 79

Kolmannen Jerusalemin matkani pääkohde oli Öljymäki (uudessa käännöksessä Öljyvuori), hepreaksi Har Ha-Zeitim eli oliivien vuori ja siellä olevat monet kirkot.

Öljymäki on Jerusalemin itäpuolella vastapäätä temppelialuetta kohoava pitkä vuori, jonka Kidronin laakso erottaa kaupungista. Korkein kukkula on 830 metriä.

Öljymäen läntinen rinne oli aikoinaan oliivipuiden peitossa, ja siellä oli myös Getsemanen puutarha, kun taas itäisellä rinteellä olivat Raamatusta tutut Beetfagen ja Betanian kylät.

Apostolien tekojen mukaan Öljymäen laki oli Jeesuksen taivaaseenastumisen paikka, jonne Jeesus on myös tuleva aikanaan takaisin, jolloin Öljymäki halkeaa kahtia profeetta Sakarjan saaman tiedon mukaan.

Öljymäen lähiseutu on täynnä hautoja, joihin on haudattu 3000 vuoden aikana arviolta 150 000 eri kansallisuuksiin kuuluvaa ihmistä ja myös tunnettuja israelilaisia, kuten pääministeri Menahem Begin ja heprean kielen elvyttäjä Eliezer Ben-Jehuda.

Öljymäelle mentäessä tulee ensimmäisenä vastaan 1100-luvulla rakennettu benediktiiniläiskirkko, jossa Neitsyt Marian, aviomiehensä Joosefin sekä Marian vanhempien Annan ja Joakimin hautojen sanotaan olevan. Pihalta pääsee myös luolaan, jota esitellään paikkana, jossa opetuslapset nukkuivat, kun Jeesus rukoili lähellä olevassa Getsemanen puutarhassa.

Seuraavaksi näkyy italialaisen Antonio Barluzzin suunnittelema ja 16 kansakunnan katolisten taloudellisella tuella v. 1924 rakennettu Kaikkien kansojen kirkko, jonka julkisivun upeassa mosaiikkityössä Jeesus tuo rauhaa kansoille. Kirkossa oli erikoinen tunnelma, koska ikkunat olivat peitettyjä, joten sisällä oli melko hämärää ja hiljaista.

Kirkon toinen nimi Kuolontuskan kirkko viittaa kirkon vieressä olevaan Getsemanen puutarhaan, jossa Jeesus rukoili ahdistuneena ja kuoleman tuskassa ennen vangitsemistaan: ”Isä, jos se on mahdollista, niin menköön tämä malja minun ohitseni.” Jeesus tyytyi kuitenkin Isänsä tahtoo ja sanoi lopuksi: ”Mutta ei niin kuin minä tahdon, vaan niin kuin sinä.” Puutarhassa olevat ikivanhat oliivipuut saattavat olla niitä puita, jotka olivat todistamassa maailman Vapahtajan rukouskeskustelua Isänsä kanssa.

Kaikkien kansojen kirkon takana näkyy Venäjän keisarin Aleksanteri III:n äitinsä kunniaksi rakennuttama ja erityisesti venäläisten pyhiinvaeltajien suosiossa oleva Maria Magdalenan kirkko, jonka seitsemän kullattua kupolia loistavat komeasti Öljymäen rinteessä. Kirkko on auki vain kahtena päivänä viikossa, joten en päässyt sinne sisälle.

Kuvassa vas. Kaikkien kansojen kirkko, jonka takana oikealla näkyy Maria Magdalenan kirkko.

Laitan kuvan Getsemanesta erilliseen aloitukseen.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

tänään | 04:54

Paras vitsi olikin 70-luvulla jalostamon vieressä, kun äiti sanoi lapsilleen "Menkääs siitä pihalle ulos raittiiseen ilmaan."

...
tänään | 04:36

Yöllä ilmestynyt valo huoneeseeni oli kuitenkin yliluonnolista mitä on vaikea selittää.Mutta pelkoa siinä ei ollut,vaan rauha ja tutrvallisuus.Enkelit liikkuvat

...
tänään | 04:33

Asuimme aivan öljynjalostamon vieressä 70-luvulla, ja siihen aikaan myrkkyjä oli paljo, koska laki ei niitä rajoittanut ja hengitimme siis paljon kovia aineita.

...
16.01 | 11:15

Kaikki, mitä haluaisit ihmisten tekevän teille, tehkää se heille.
Vastaa vihaan rakkaudella, välinpitämättömyyteen välittämällä,
panetteluun kehumalla. Johdatus

...
Tykkäät tästä sivusta