Israel 2

Teksti

 

5.11.2015

Jouko Pihon Israel-raportti 75

Toisen Jerusalemin matkani viimeinen kohde oli Herzl-vuoren lähellä sijaitseva Yad Vashem, Vainojen museo, joka on Länsimuurin jälkeen Jerusalemin suosituin käyntikohde. Vuosittain museossa käy noin miljoona vierailijaa.
 
Kävi kuitenkin niin, että ehdin paikalle liian myöhään, kun museo oli jo suljettu. Pääsin kuitenkin museoalueelle katselemaan paikkoja.
 
Myöhästymiseni ei minua paljoakaan harmittanut, koska olin käynyt Yad Vashemissa jo v. 1981 ja koska museoiden sisällä kuvaaminen on kuitenkin kielletty.

Jo v. 1942 ehdotettu ja v. 1953 perustettu Yad Vashem on Israelin virallinen muistopaikka holokaustin juutalaisille uhreille.

Vuonna 1993 aloitettiin suunnittelu laajemman ja teknisesti kehittyneemmän museon rakentamiseksi. Uusi v. 2005 vihitty kanadalais-israelilaisen arkkitehdin Moshe Safdien piirtämä rakennus käsittää pitkän käytävän, joka johtaa 10 näyttelytilaan, joista kukin kertoo holokaustista tietystä näkökulmasta katsottuna.

Museoalue sisältää Holokaustin historian museon, Lasten muistomerkin, Nimihallin, Taidemuseon, vaihtuvien näyttelyiden tilan, oppimiskeskuksen, visuaalisen keskuksen, vanhurskaille kansakuntien joukossa omistetun puutarhan, arkiston, kirjaston, synagogan, muistosalin ja juutalaisyhteisöjen laakson. 
 
Paitsi juutalaisten uhrien muistoa museossa on haluttu muistaa myös niitä muihin kansoihin kuuluvia ihmisiä, jotka oman riskin uhalla ja ilman taloudellista tai käännytysmotiivia halusivat auttaa ja pelastaa juutalaisia joutumasta kansanmurhan uhreiksi. Heitä kutsutaan vanhurskaiksi tai oikeamielisiksi kansakuntien joukossa.

Museon nimi Yad Vashem viittaa Jesajan kirjan 56. luvun 5. jakeeseen: ”Heillekin minä luon muistomerkin, poikia ja tyttäriä kestävämmän, annan nimen, joka ei koskaan katoa.” Hepreaksi muistomerkki on yad vashem, kirjaimellisesti ”käsi ja nimi”.

Museon edustalla on korkea valkoinen kivipaasi, johon on kirjoitettu englanniksi Hesekielin kirjan luvun 37 jakeen 14 vaikuttavat sanat: ”Minä panen teihin henkeni, niin että te heräätte eloon, ja vien teidät maahanne.”
 
Kun lähdin alueelta pois, kyselin taksin hintaa bussiasemalle. Mielestäni 50 sekeliä oli liikaa, joten päätin lähteä jalkaisin, vaikka olinkin kävellyt jo pitkiä matkoja, joista osa oli hidasta taapertamista aina vain ylämäkeen, mikä olikin yksi syy myöhästymiseeni. Olin nimittäin katsonut kartalta vain etäisyyden, mutta en osannut ottanut huomioon korkeuseroja.

Kun olin kävellyt vähän matkaa, yksi alueen ulkopuolella oleva taksikuski tarjosi minulle kyytiä bussiasemalle myös 50 sekelin hintaa. ”Liian paljon.” ”45 sekeliä.” ”Liian paljon.” ”40 sekeliä.” ”Liian paljon.”
 
Ajattelin jo päässeeni eroon taksimiehestä, kun hän alkoikin liukua autollaan minua kohti ja huusi ikkunasta: ”35 sekeliä.” ”Liian paljon.”

Silloin sanoin Herralle: ”Jos tuo mies tarjoaa hinnaksi 30 sekeliä, niin hyväksyn sen.”
 
Kohta kuului: ”30 sekeliä.”
 
”OK, hyväksyn 30 sekeliä”, ja siirryin taksiin.
 
Matkalla huomasin, että olin jotenkin arvioinut etäisyyden bussiasemalle väärin eli lyhyemmäksi kuin se olikaan, joten olin tyytyväinen siihen, ettei minun sittenkään tarvinnut kävellä jo väsynein jaloin tuota pitkää matkaa.
 
Sanoin kuskille: ”Sinä olet minun enkelini.” Mies sanoi: ”Ja sinä olet minun ystäväni.”

Kuultuaan, että olen Suomesta, mies ehkä vähän ihmetteli äskeistä tinkimistäni, koska hän huudahti: ”Mutta suomalaisillahan on paljon rahaa.”
 
Minä siinä sitten selittelemään, että niin on monilla, mutta minä olen eläkkeellä, joten minulla ei ole niin paljon rahaa.
 
No, pääsin onnellisesti keskusbussiasemalle ja sieltä majapaikkaani Tiberiakseen monia Jerusalemin muistoja rikkaampana.

Kuvassa Yad Vashemissa oleva juutalaisten vaino- ja kärsimystietä kuvaava reliefi.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 23:57

Jos Jeesus pian palaa, niin Jumalan Kuningaskunaksi toivon mukaan

...
27.11 | 11:48

InjektioPiikillä Twitterissä täysipainoista ohjelmaa piikistä ja vähän muustakin.

...
26.11 | 01:22

Hei Jouko on kyllä hyvät unet siellä selvästi uneksittu hyvä!

...
26.11 | 00:08

https://expose-news.com/2022/11/19/lockdown-was-imposed-to-shut-down-the-economy/

...
Tykkäät tästä sivusta