Israel 2

Teksti

20.10.2015

Jouko Pihon Israel-raportti 59

Seuraava Jerusalemin matkani kohde oli Vanhankaupungin kristittyjen korttelissa sijaitseva Pyhän haudan kirkko, joka on yksi Jerusalemin suosituimpia nähtävyyksiä ja monien mielestä kristikunnan merkittävin rakennus. Kirkko suorastaan kuhisee pyhiinvaeltajia ja tavallisia turisteja kaikkialta maailmasta.

Ulkoapäin kirkkoa ei näe kokonaisena mistään suunnasta, koska sitä ympäröivät rakennukset ovat kirkon seinissä kiinni.

Vanhojen kirkkojen mukaan Jeesus ristiinnaulittiin ja haudattiin juuri tällä paikalla. Kuten protestanttien suosimasta Puutarhahaudasta ei tästä asiasta ole täyttä varmuutta, mutta jokainen voi olla uskossaan vakuuttunut.

Ensimmäinen basilika rakennettiin tälle paikalle jo keisari Konstantinuksen aikana v. 335, mutta persialaiset hävittivät sen v. 614 ja fatimidit v. 1009. Kirkkoa on tuhojen jälkeen rakennettu aina uudestaan. Ristiretkeläisetkin korjasivat kirkkoa, joten nykyistä kirkkoa voidaan sanoa keskiaikaiseksi ristiretkeläisten luomukseksi.

Myöhemmät muslimivalloittajat jättivät kirkon rauhaan. Turkkilaisaikana 1500-luvulta vuoteen 1917 kirkon hallinnasta kiistelevät kristilliset kirkkokunnat pakotettiin hyväksymään ositus, jossa jokainen kirkko sai hallintaoikeuden tarkoin sovittuun kirkon osaan eikä toisen reviirille ole asiaa. Kerran eräs katolinen pappi erehtyi vahingossa ortodoksien puolelle ja sai kynttilänjalasta päähänsä.

Kirkossa nykyään läsnäoleviin kirkkokuntiin kuuluvat katoliset fransiskaanit, ortodoksit, armenialaiset, syyrialaiset ja koptit. Etiopialaiset, jotka eivät päässeet mukaan alkuperäiseen jakoon, ovat asettuneet kirkon katolle.

Kirkon pyhin ja tärkein kohde on kioskimaisen rakennelman sisällä oleva Jeesuksen hauta, jonne on aina mahtava useiden kymmenien metrien jono. Järjestysmies päästää ihmisiä sisään vain vähän kerrallaan, jonka takia jonottaminen kestää kauan, mihin minulla ei ollut aikaa, joten jätin sisäänmenon väliin. Naisilla on syytä olla siveellinen asu eikä miesten parane yrittää sisään liian lyhyissä housuissa tai muutoin järjestysmies heittää shortsityypin armottomasti ulos.

Kaikesta ruuhkaisesta turistimaisuudesta huolimatta kirkossa voi aistia myös ihmisten vilpitöntä uskoa ja hurskautta, kun he vierailevat kirkon monissa kappeleissa ja pyhissä paikoissa ristinmerkkejä tehden ja pyhiä esineitä suudellen. Eräässä kappelissa käydessäni siellä oli juuri hartaustilaisuus päättymässä kauniiseen loppulauluun.

Pyhän haudan kirkko on jollain tasolla vaikuttava kokemus jokaiselle kävijälle.

Kuvassa Pyhän haudan kirkko Jerusalemin Vanhassakaupungissa.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

tänään | 15:41

Onneksi useimmilla kristityillä on kuitenkin enemmän järkeä päässään kuin Sakarilla.

...
tänään | 15:40

Huvittavaa tämä kun kritisoi Sakarin idioottimaisia möläytyksiä, niin hän kääntää ne hyökkäykseksi kristittyjä vastaan.

...
tänään | 15:38

Sakari vain selkeästi on todella vähä-älyinen, tai kusipäinen, tai molempia. Tiedä häntä..

...
tänään | 15:35

Turhaan Esko tuhlaat aikaasi Sakarin kaltaiseen idioottiin. Tässä selvästi jo selitettiin mikä hänen väitteissään on vialla, niin että pikkulapsikin ymmärtäisi

...
Tykkäät tästä sivusta