Israel 2

Teksti

 

19.10.2015


Jouko Pihon Israel-raportti 58


Englantilainen kenraali Charles Gordon vakuuttui v. 1883 siitä, että Jerusalemin Vanhankaupungin muurien ulkopuolella sijaitseva pääkalloa muistuttava kallio on Golgata (Pääkallonpaikka), jossa Jeesus ristiinnaulittiin.


Kun läheltä löydettiin kalliohauta, oli luonnollista olettaa, että kyseessä on Jeesuksen hauta. Paikkaa kutsutaan Puutarhahaudaksi, sillä siitä huolehtivat britit eivät pystyttäneet alueelle kirkkoa, vaan kasvattivat haudan ympäristöön hyvin kauniin puutarhan. Paikan omistaa ja sitä on hoitanut vuodesta 1894 lähtien The Garden Tomb Association niminen hyväntekeväisyyssäätiö Isossa-Britanniassa.


Kun Jerusalemin Vanhassakaupungissa oleva Pyhän haudan kirkko on katolisten ja muiden vanhempien kirkkojen jäsenten käyntikohteena, jossa he uskovat Jeesuksen haudan olevan, niin Puutarhahauta on protestanttisten pyhiinvaeltajaryhmien suosiossa.


Puutarhahauta on Damaskoksenportista n. 400 metriä pohjoiseen, kun Nablus-kadulta käännytään oikealle Conrad Schick nimiselle pikku kujalle.


Olin nähnyt Puutarhahaudan v. 1981 matkallani, mutta halusin käydä siellä uudestaan. Kun tulin 11.10.2015 portille, olin todella pettynyt, kun huomasin, että paikka ei olekaan sunnuntaina auki. Harmittelin tilannetta ja ihmettelin itseäni, että en ollut katsonut tarpeeksi tarkasti opaskirjasta aukioloaikoja.


En kuitenkaan lähtenyt heti pois, vaan jäin istumaan lähellä olevalle kiveykselle. Hetken kuluttua näin, että mies ja nainen lähestyivät suljettua ovea, ja mies avasi oven avaimellaan.


Päätin silloin kysyä, voisinko minäkin päästä sisään, vaikka paikka on suljettu. Mies katsoi minua ystävällisesti ja sanoi: ”No, tule sisään vain!”


Minä huudahdin miehelle: ”Sinä olet Jumalan enkeli!”


Mies, Martin Hines, osoittautui olevan englantilainen Puutarhahaudan opas, joka on tehnyt paikassa vapaaehtoistyötä jo 25 vuoden ajan.


Menin katsomaan mahdollista Jeesuksen hautaa ja totesin tärkeimmän: hauta on tyhjä, Jeesus on noussut ylös!" Tämä lukee myös haudan ovessa olevassa tekstissä: ”He is not here – for he is risen (Hän ei ole täällä – sillä hän on noussut ylös).”


Puutarhasta näkyy myös vieressä oleva Jeesuksen ristiinnaulitsemispaikka, Gordonin kukkula, jossa on kieltämättä pääkallon piirteitä. On jotenkin kuin pyhäinhäväistystä, että aivan kallionnyppylän alapuolella on arabien bussiasema. Mutta toisaalta niinhän Jeesusta häväistiin kaikin tavoin hänen kuollessaankin.


Puutarhahauta on rauhallinen ja viihtyisä paikka muistella kristinuskon ydintapahtumia. Tosin silloin ei taida olla yhtä rauhallista kuin minulla oli, kun paikassa hyörii kymmeniä eri turistiryhmiä kaikkialta maailmasta.


Minä olin etuoikeutettu, kun sain kulkea paikassa yksin Herran enkelin opastamana.


Muutama vuosi sitten Israelin matkaoppaiden yhdistys valitsi Puutarhahaudan Israelin parhaaksi matkakohteeksi. Jopa eräs roomalaiskatolinen pappi kuuluu sanoneen: ”Jos Puutarhahauta ei ole Jeesuksen haudan oikea paikka, sen tulisi olla sitä.”


Olen samaa mieltä. Paikka on hyvin vaikuttava.


Kuvassa Jouko Piho näyttää Jerusalemin Puutarhahaudalla, että ei Jeesus ole täällä – hän on noussut ylös.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 23:57

Jos Jeesus pian palaa, niin Jumalan Kuningaskunaksi toivon mukaan

...
27.11 | 11:48

InjektioPiikillä Twitterissä täysipainoista ohjelmaa piikistä ja vähän muustakin.

...
26.11 | 01:22

Hei Jouko on kyllä hyvät unet siellä selvästi uneksittu hyvä!

...
26.11 | 00:08

https://expose-news.com/2022/11/19/lockdown-was-imposed-to-shut-down-the-economy/

...
Tykkäät tästä sivusta