Jouko Pihon Israel-raportti 52
Gennesaretinjärven ympärikierrokseni kahdeksas kohde oli järven itärannalla
Tiberiasta vastapäätä oleva v. 1937 rakennettu Ein Gevin kibbutsi, jonka v. 1945 perustettu ravintola on Israelin vanhimpia ja suurimpia. Ravintolan suosituin ruokalaji on Pyhän Pietarin kala, mutta en syönyt sitä, koska olin
maistanut kalaa jo Tiberiaassa.
Ein Gevin lomakylän ja veneilyturismin lisäksi kibbutsin 500 asukasta harjoittavat maataloutta, kuten karjanhoitoa,… banaanien
viljelyä ja strutsien kasvatusta.
Kulttuuriakaan ei ole unohdettu. Kibbutsi rakensi 2500-paikkaisen konserttihallin, jossa pidetään joka kevät pääsiäisen aikaan Ein Gevin
musiikkijuhlat.
Koska Ein Gevin kibbutsi sijaitsee lähellä Syyrian rajaa, se oli monesti Syyrian pommitusten kohteena, varsinkin vuoden 1948 Itsenäisyyssodan aikana, mikä loppui vasta v. 1967 sodan jälkeen, kun Israelin
joukot valtasivat Syyrialta Golanin kukkulat, josta oli ollut helppo ampua alas laaksoon.
Yksi Ein Gevin kibbutsin alkuajan perustajapioneereja oli Teddy Kollek, joka oli myöhemmin 28 vuotta Jerusalemin pormestarina. Kuulin Kollekin puhuvan
eräässä puistossa vuoden 1981 Israel-matkani aikana.
Mieleeni jäi myös se, kun eräs mies huusi jossain vaiheessa, että lähetyssaarnaajat ulos, niin Teddy Kollek lähti tarmokkaasti kohti miestä
tätä rauhoittamaan. Kollek oli suvaitsevainen ja halusi eri uskontojen edustajien elävän rauhassa.
Kuvassa Ein Gevin kuuluisa kalaravintola.