Israel 2

Teksti

Jouko Pihon Israel-raportti 34

Kun lähdin eilen ajamaan myötäpäivään Gennesaretinjärven ympäri, suuntasin kohti pohjoista, jossa vastaan tuli ensimmäisenä kohteena Ginosarin kibbutsi, josta on kehittynyt täyden palvelun lomakylä.

Yksi kibbutsin perustajista oli kenraali ja ulkoministeri Jigal Allon (1918-1980), jonka nimeä kantava museo on rannassa. Valitettavasti en päässyt tutustumaan museoon, koska se on korjaustöiden takia suljettuna vielä kaksi viikkoa.

Rakennuksen toiselta puolelta löytyy varsinainen vetonaula eli isossa salissa on esillä 2000 vuotta vanha galilealainen vene, jonka kaksi Ginosarin kibbutsin kalastajaa, veljekset Moshe ja Juval Lufan, löysivät v. 1986 lähistön rantamudasta.

Vene on 8,2 m pitkä, 2,3 m leveä ja 1,2 m korkea. Veneestä löytyy 12 erilaista puulajia, mikä voi merkitä sitä, että venettä on korjailtu myöhemmin.

Löytöhistoria ja veneen huolellinen entistäminen esitellään tarkasti sekä tekstein, valokuvin että englanninkielisen selostuksen avulla. Mudasta irrottaminen kesti 12 päivää. Koska suuri osa puusta oli veden täyttämää, kesti puurakenteen veden korvaaminen synteettisellä vahalla seitsemän vuotta.

Seinällä on iso taulu, jonka otsikko on ”2000 vuotta vanhan veneen mysteeri”. Sitten seuraa kysymys: ”Kenelle tämä vene kuului?”

Vastausvaihtoehtoja luetellaan kolme: 1. Jeesukselle ja hänen opetuslapsilleen. 2. Migdalin taistelun vastarintamiehille. 3. Jollekin Galileanjärven kalastajalle.

Migdalin taistelu viittaa v. 66 jKr. tapahtumiin, kun roomalaiset ammattisotilaat kukistivat Vespasianuksen ja Tituksen johdolla tällä alueella puhjenneen vastarinnan niin väkivaltaisesti, että veneisiin paenneet galilealaiset tapettiin viimeistä miestä myöten, yhteensä 6700, niin, että Gennesaretinjärvi oli punaisena verestä ja alueella leijui pitkään vedessä kelluvien ruumiiden löyhkä.

Oli löytynyt vene sitten Jeesuksen, Pietarin, Migdalin taistelijan tai jonkun tuntemattoman kalastajan, on varmaa, että jollain tuon tapaisella veneellä myös Pietari kalasti ja Jeesus kulki Galileanjärven rannalta toiselle.

Kuvassa Ginosarin galilealainen vene, myös Jeesus-veneeksi kutsuttu.

 

 

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

tänään | 18:54

Ihmispelko panee paulan, samoin katkeruus ja kateus.

...
tänään | 12:22

Hätää hukkuvista sieluista on perinteisesti pidetty elävän uskon mittarina.. Ja aika hyvä sellainen onkin!

...
tänään | 05:46

Jos oikeasti rakastaa Jeesusta ja lähimmäisiä niin on huolissaan sieluista, aika moni pitää vaan kiinni omasta pelastuksesta muttei välitä hukkuvista sieluista

...
10.12 | 19:53

Jyrki, missä uskovien tuki ja ymmärrys ei näy kommentistsi, parannus on tärkeä mutta lyttääminem on eri asia

...
Tykkäät tästä sivusta