Israel 2

Teksti

Jouko Pihon Israel-raportti 31

Juutalaisten pyhin päivä, Jom kippur, sovituspäivä, on huomenna, mutta sen vietto alkoi jo tänään aattoiltana ja jatkuu huomisen auringonlaskuun asti, jona aikana monet juutalaiset noudattavat täydellistä paastoa ilman ruokaa ja juomaa lapsia, vanhuksia, sairaita ja raskaana olevia naisia lukuun ottamatta.

Jom kippurin vietto on säädetty Toorassa (3. Moos. 23:27-31). Ihmiset viettävät aikaa synagogissa rukoillen ja kuunnellen Tooran ja Joonan kirjan lukemista. Tarkoituksena on tehdä parannusta ja etsiä sovitusta sekä omille että koko kansan synneille.

Jom kippur päättää juutalaisten uudestavuodesta alkaneen kymmenen katumuspäivän jakson.

Jom kippuria viettävät usein myös ei-uskovat juutalaiset, jotka eivät muuten noudata perinteitä. Vuonna 2013 tehdyn kyselyn mukaan 73 % juutalaisista ilmoitti paastoavansa Jom kippurina, mikä on huomattavasti enemmän kuin uskonnollisten juutalaisten määrä Israelissa. Maallistuneet juutalaiset käyvät silloin myös synagogassa eli yhden kerran vuodessa vähän niin kuin tapakristityt käyvät Suomessa kirkossa vain kerran vuodessa eli jouluna.

Jom kippurina kaikki kaupat ovat kiinni, julkinen liikenne lakkaa ja suureksi osaksi yksityinenkin, lentokentät ovat suljettuja eikä radio- ja televisiolähetyksiä ole. Työtä ei saa tehdä eikä avioiloista nauttia. Myös peseytyminen ja nahkakenkien käyttö ovat kiellettyjä.

Kävin äsken illalla kipa päässäni paikallisessa suuressa synagogassa, joka oli tupaten täynnä kaikenikäisiä valkopukuisia miehiä ja heidän välissään liikkuvia lapsia naisten ollessa parvekkeella. Tunnelma oli lämmin ja harras.

Paljon lapsia leikki kaduilla pikku pyörillään ajaen ja yksi tyttöryhmä hyppäsi hyppynarua keskellä katua. Tämä on mahdollista, koska missään ei kulje yhtäkään autoa.

Tätä maan täydellistä pysähtymistä käyttivät Israelin vihamieliset naapurimaat hyväkseen, kun Syyria ja Egypti aloittivat yllättäen sodan Jom kippurin iltapäivänä 6.10.1973 Marokon, Irakin ja Jordanian tukiessa sotatoimia lähettämällä avuksi omia joukkojaan. Ilmasireenit alkoivat soida ja radiolähetykset käynnistettiin ihmisten varoittamiseksi.

Yllätyshyökkäyksen kohteeksi joutunut Israel kärsi aluksi pahoja tappioita ja koki muutaman päivän ajan olemassaolonsa uhkaavimpia hetkiä, koska Israelin puolustus oli jätetty vain pienen joukon varaan, kun suurin osa sotilaistakin oli viettämässä kotona Jom kippuria.

Joidenkin päivien kuluttua Israelin armeija sai joukkonsa koottuaan taisteluissa yliotteen, mutta joutui jättämään jo lähelle Damaskosta ja Suezin kanavan toiselle puolelle edenneen voitokkaan vastaiskun kesken suurvaltojen puututtua peliin ja pakotettua osapuolet rauhaan, mikä pelasti Syyrian ja Egyptin nöyryyttävältä tappiolta.

Näissä historian vaiheissa oli myös Suomi mukana, kun rauhanneuvotteluja johti kenraali Ensio Siilasvuo suomalaisten YK:n rauhanturvaajien ollessa ympärillä.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 23:57

Jos Jeesus pian palaa, niin Jumalan Kuningaskunaksi toivon mukaan

...
27.11 | 11:48

InjektioPiikillä Twitterissä täysipainoista ohjelmaa piikistä ja vähän muustakin.

...
26.11 | 01:22

Hei Jouko on kyllä hyvät unet siellä selvästi uneksittu hyvä!

...
26.11 | 00:08

https://expose-news.com/2022/11/19/lockdown-was-imposed-to-shut-down-the-economy/

...
Tykkäät tästä sivusta