Israel 2

Teksti

Jouko Pihon Israel-raportti 30

Tänään 21.9. piti täällä Tiberiaassa olla sääennustusten mukaan sadetta, mutta eipä ole sadetta näkynyt, vaan aurinko helottaa kirkkaalta taivaalta.

Olin eilen käymässä Kuumien lähteiden kansallispuistossa, joka sijaitsee keskustasta n. kaksi kilometriä etelään johtavan tien oikealla puolella. Olin lukenut, että sinne pääsee keskustasta bussilla 5. Kun astuin vitosen bussiin, kuljettaja sanoi kuitenkin, että bussi ei mene lähteille vaan yläkaupunkiin.

Menin kysymään asiaa kaupungin infokeskuksesta, jossa minulle sanottiin, että paikkaan vie bussi 6.

Mentyäni takaisin Ha-Galilin pääkadulle huomasin pysäkillä bussin numero 5. Jos olisin toiminut järjellisesti, olisin antanut bussin olla, mutta sisäinen ääni kehotti, että minun pitäisi mennä kuitenkin kysymään asiaa.

Menin ja sanoin asiani vielä englannin (Hot Springs) lisäksi hepreaksikin, että Gan Leumi Hamatiin pitäisi päästä, jolloin kuski sanoi, että kyllä vain, tämä bussi menee Kuumille lähteille.

Silloin takaani kuului suomeksi: ”Päivää!” Ihmettelin tummahkoa miestä, miten hän osaa suomea. Kävi ilmi, että kyseessä oli arabi Usama Abu Rahal, joka on ollut Suomessa jonkin aikaa. Usama sanoi minulle, että jotkin vitosen bussit menevät yläkaupunkiin, mutta toiset vitosen bussit menevät etelään Kuumille lähteille. Usama oli nyt mukana bussissa oppiakseen reittejä, koska hänestä tulee bussinkuljettaja Tiberiakseen.

Pääsin kuin pääsinkin lopulta perille oikeaan paikkaan. Tiberiaan 17 kuusikymmenasteista kuumaa lähdettä, joiden vesi sisältää sata erilaista tervehdyttävää mineraalia, ovat houkutelleet paikalle ihmisiä jo 2000 vuoden ajan. Kuumat lähteet ovat todennäköisesti yksi syy kaupungin perustamiseen.

Kansallispuistossa ei pääse kylpemään, mutta jos joku haluaa kokeilla kuumia kylpyjä, se onnistuu lähistöllä olevissa kylpylähotelleissa, kuten Rimonim Mineral Hotellissa.

Kansallispuistossa on useita höyryputkia, joista nousee kuumaa ja rikinkatkuista höyryä. Kuumat lähteet ovat putkien alapuolella muutamien kymmenien metrien syvyydessä.

Aivan sisäänkäynnin vieressä on vuodesta 1780 1940-luvulle toiminut Hamam Suleimanin kylpylä, joka on nykyään hienosti entisöity museo.

Puistossa voi nähdä myös kolmen eri synagogan raunioita 200-luvun alusta 700-luvulle jKr. asti. Varsin erikoinen on melkoisen hyvin säilynyt toisen synagogan mosaiikkilattia 200-300-luvuilta. Mosaiikki kuvaa liitonarkkia, shofaria, palmunlehteä ja kahta seitsenhaaraista kynttilänjalkaa, mutta lattiassa on myös auringonjumala Helioksen ja astrologisen eläinradan kuvia sekä neljä naishahmoa, jotka kuvaavat eri vuodenaikoja.

On usein ihmetelty, miten juutalaisessa synagogassa on voinut olla pakanallista kuvitusta. Syyksi on sanottu silloisten juutalaisten varmuutta omasta uskostaan niin, että joidenkin hellenististen vaikutteiden tuominen heidän pyhiin paikkoihinsa ei horjuttaisi heidän uskoaan.

Kansallispuistossa oli mukava kierrellä ja katsoa paikkoja. Sitä minä ihmettelin, että olin ainoa kävijä. Suosittelen paikkaa kyllä muillekin.

Kuvassa kuumaa vettä, kuumia höyryputkia, valkokupolinen Hamam Suleimanin museo ja oikealla häämöttää Gennesaretinjärvi.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

27.11 | 23:57

Jos Jeesus pian palaa, niin Jumalan Kuningaskunaksi toivon mukaan

...
27.11 | 11:48

InjektioPiikillä Twitterissä täysipainoista ohjelmaa piikistä ja vähän muustakin.

...
26.11 | 01:22

Hei Jouko on kyllä hyvät unet siellä selvästi uneksittu hyvä!

...
26.11 | 00:08

https://expose-news.com/2022/11/19/lockdown-was-imposed-to-shut-down-the-economy/

...
Tykkäät tästä sivusta