Majapaikkani David Hostelin isäntä David antoi minulle luettavaksi Petri Hallan kirjan "Kosher
on enemmän kuin ruoka". Tämä v. 2009 julkaistu kovakantinen ja kauniisti kuvitettu 159-sivuinen kirja onkin muhkea tietopaketti, jonka avulla voi tutustua juutalaiseen ruokakulttuuriin sekä juhlien ja perinteiden symboliikkaan runsaiden
perustietojen ja monien ruokaohjeiden välityksellä, jotka soveltuvat hyvin valmistettaviksi myös suomalaisessa keittiössä.
Juutalaisen uskon mukaan ruokapöytä
on pyhä paikka. Ruokailu on seremonia Jumalan kunniaksi. Siksi ihmisen ei tule syödä epäpuhdasta ruokaa.
Puhdasta ruokaa kutsutaan nimellä kosher. Juutalaisissa ruokasäädöksissä on selkeästi kerrottu,
mitä tuotteita voidaan käyttää ravinnoksi ja miten ne tulee valmistaa ja tarjoilla. Sikaa ei syödä eikä äyriäisiä eikä eläimiä, jotka ovat kuolleet ilman asianmukaista teurastamista. Liha- ja
maitotuotteita ei syödä yhtä aikaa.
Kosher-säädösten tehtävänä on edistää terveyttä, mutta ruokavalio muistuttaa myös siitä, että Jumala vapautti juutalaisen kansan pois Egyptin
orjuudesta. Toorassa juutalaisia puhutellaankin pyhäksi kansaksi ja heille esitellään pyhä ruokavalio.
Kosherin tarkoituksena onkin tehdä ruokailusta hengellisempää. Kun teemme ruokaa, rukoilemme. Kun syömme,
rukoilemme myös. Ateria on uskonnollinen toimitus, jonka aikana ihminen tulee osalliseksi Jumalan anteliaisuudesta, ja siksi myös ihmisen on jaettava ruoastaan tarvitseville.
Kosherin noudattaminen auttaa myös harjoittamaan itsekuria,
kun ei voi syödä kaikkea tarjolla olevaa.
Kosher-ruoka on kansainvälisesti yhä suositumpaa myös ei-juutalaisten parissa, koska ihmiset luottavat niiden oleva valvottuja ja korkealaatuisia.