Israel 2

Teksti

 

Jouko Pihon Israel-raportti 23

Eilen maanantaina ja tänään tiistaina 15.9.2015 vietetään Israelissa kaksi päivää kestävää uudenvuodenjuhlaa, Rosh haShanaa. Nyt alkaa vuosi 5776 juutalaisen kalenterin mukaan.

Juhlan aattona toivotetaan ”Leshana tova tikatevu” eli ”Kirjoittakoon Jumala sinulle hyvän vuoden”.

Raamatun kalenterin mukaan uusivuosi alkaa oikeastaan keväällä, uuden satokauden alussa nisan-kuussa. Tämän nyt vietettävän uudenvuoden alkuperäinen nimi oli Pasuunansoitonjuhla.

Rabbit panivat kuitenkin niin suurta painoa tälle syksyn juhla-aikojen ensimmäiselle juhlasapatille, että lopulta sitä ruvettiin pitämään päivänä, joka aloitti ”hengellisen” uuden vuoden. Tästä johtuen myös juhlapäivän nimi muutettiin. Vaikka päivä tunnetaan heprealaisessa Raamatussa pasuunansoiton päivänä, sitä alettiin kutsua nimellä Rosh haShana eli vuoden pää. Itse asiassa juutalaisilla on kaiken kaikkiaan neljä uuttavuotta, mutta ei siitä sen enempää, ettei mene ihan sekaisin.

Uutenavuotena on tapana syödä omenia ja hunajaa sekä makeita leivonnaisia, jotka kuvaavat optimistista uskoa ja toivetta, että myös alkava vuosi olisi makea ja onnellinen. Minäkin sain muutama päivä sitten majapaikkani David Hostelin isännältä David Hablerilta lahjaksi makean hunajakakun, josta ohessa kuva.

Ensimmäisenä iltana viinin ja challa-leivän siunauksen jälkeen kastetaan pala leipää hunajaan, ja toisena iltana syödään granaattiomenaa, joka kuuluu perinteisesti uuteenvuoteen, koska sen siementen määrä 613 on sama kuin tooran sisältämien käskyjen määrä.

Rosh haShanaa seuraa kymmenen katumuspäivää, joiden aikana tulee rukoilla ja mietiskellä ja näin suunnata elämä hyviin muutoksiin. Katumuspäivät päättyvät Jom Kippuriin, sovituspäivään.

Uutenavuotena puhalletaan oinaansarveen eli shofariin, jota on jo soitettu koko edeltävän elul-katumuskuukauden aikana. Shofarin terävän repivän äänen tarkoituksena on herättää ihmisiä parannuksentekoon ja muistamaan Luojaansa ja tulevaa tuomiota. Siksi Rosh haShanaa kutsutaan myös tuomion päiväksi.

Ajatellaan myös, että juuri tänä päivänä Jumala loi maailman, joten Rosh haShanaa juhlitaan myös maailman luomisen päivänä.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

tänään | 10:47

Vain harva löytää polun ikuiseen elämään. Mitä suurempi seurakunta, sen todennäköisempää, etteivät ole näitä harvoja.

...
tänään | 10:38

Nyt tälläkin viikolla on pääsiäinen, tänään, ja sitten Happamattoman leivän juhla. Nämä ovat Hänen juhlansa. Mutta seurakunta viettää katolisten keksintöjä.

...
tänään | 10:28

Olet oikeassa. Mutta perussyy siihen, ettei rukouksiin tule vastauksia, on ettei noudateta Luojamme lakia. Lain noudattaminen on rakkauden määritelmä.

...
tänään | 10:05

Jatkoa. tämän siunauksen rattaisiin. Nyt se on päässyt toteutumaan naispappien käytön muodossa. Tuhanten juonten mestari nauraa partaansa. Surullista.

...
Tykkäät tästä sivusta