Israel 2

Teksti

Jouko Pihon Israel-raportti 21

Tänään majapaikkani David Hostelin isäntä David Habler tarjosi minulle perinteistä juutalaista sapattiruokaa, hamin-muhennosta (jiddishiksi cholent tai shalet), jossa on riisiä, perunaa, papuja, kanan tai naudan lihaa ja kananmunaa.

Ruoka maistui varsin hyvältä, vaikka en menisikään ihan niin pitkälle kuin saksalainen runoilija Heinrich Heine, joka mielestä hamin on taivaallista.

Haminia syödään aamupäivän synagogassa käynnin jälkeen lounaana tai brunssina. Myös maallistuneet juutalaiset, jotka eivät käy synagogassa, syövät sapattina haminia.

Iso kattilallinen haminia tehdään jo perjantaina, koska itse sapattina lakia noudattava juutalainen ei saa sytyttää tulta eikä valmistaa ruokaa. Hamin (kuuma ruoka) tulee sanasta ham (kuuma), mikä viittaa siihen, että tulta ei saa sytyttää sapattina, mutta ruoan saa pitää lämpimänä eri keinoin ennen sapattia sytytetyn tulen avulla.

Kerrotaan, että eräs Rooman keisari kysyi rabbi Joshua Ben Chananyalta, miksi sapattiruoissa on niin hyvä tuoksu. Rabbi vastasi, että he käyttävät maustetta, jonka nimi on sapatti. Kun keisari pyysi saada itselleen sitä maustetta, rabbi sanoi, että mauste tehoaa vain niiden kohdalla, jotka pitävät sapatin.

Kuvassa tänään syömäni hamin-annos.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

eilen | 22:16

Älkää tuomitko ettei teitä tuomittaisi.
Vähäisinkin on suuri Jumalan valtakunnassa.
Miettikää rakkauden ja armon lähdettä, niin harso silmienne edestä aukeaa.

...
20.11 | 18:33

Sauli on huonoista kuitenkin vähiten huonoin! Siis heistä joilla yhtään mahdollisuuksia tulla valituksi! Lauralla ei realistisia mahdollisuuksia kuitenkaan

...
20.11 | 16:01

Sauli presidenttinä vie meitä salaa antikristuksen unioniin, josta ei ole paluuta. Varokaa sitä, vei jo oman rahan.

...
20.11 | 14:06

Laura on hyvä kristitty ehdokas. On mm. selkeästi sanonut kannattavansa Raamatun mukaista luomisoppia ja suhtautuu kritiikillä islamiin, joka on perkeleestä.

...
Tykkäät tästä sivusta