Israel 2

Teksti

Jouko Pihon Israel-raportti 21

Tänään majapaikkani David Hostelin isäntä David Habler tarjosi minulle perinteistä juutalaista sapattiruokaa, hamin-muhennosta (jiddishiksi cholent tai shalet), jossa on riisiä, perunaa, papuja, kanan tai naudan lihaa ja kananmunaa.

Ruoka maistui varsin hyvältä, vaikka en menisikään ihan niin pitkälle kuin saksalainen runoilija Heinrich Heine, joka mielestä hamin on taivaallista.

Haminia syödään aamupäivän synagogassa käynnin jälkeen lounaana tai brunssina. Myös maallistuneet juutalaiset, jotka eivät käy synagogassa, syövät sapattina haminia.

Iso kattilallinen haminia tehdään jo perjantaina, koska itse sapattina lakia noudattava juutalainen ei saa sytyttää tulta eikä valmistaa ruokaa. Hamin (kuuma ruoka) tulee sanasta ham (kuuma), mikä viittaa siihen, että tulta ei saa sytyttää sapattina, mutta ruoan saa pitää lämpimänä eri keinoin ennen sapattia sytytetyn tulen avulla.

Kerrotaan, että eräs Rooman keisari kysyi rabbi Joshua Ben Chananyalta, miksi sapattiruoissa on niin hyvä tuoksu. Rabbi vastasi, että he käyttävät maustetta, jonka nimi on sapatti. Kun keisari pyysi saada itselleen sitä maustetta, rabbi sanoi, että mauste tehoaa vain niiden kohdalla, jotka pitävät sapatin.

Kuvassa tänään syömäni hamin-annos.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

19.04 | 04:44

Tokkiisa,myö ollaa jotenni kaukana kaekesta.Vua ollaaha myö suatu Jumalalta luppaus autella toine toestamme jos se hätä sattuu kohalle.Rakkauvella mennää.

...
19.04 | 04:36

Justiisa,nii Herra kansansa hoetaa,ja Luvattumaa kansotettaa ja asutettaa,laajeneeki aikanaa.Sovat o vua kuitenni iessä nekkii.Sitä nii toevos et ei olis soitia

...
17.04 | 18:29

Siitä huolimatta Herra vie kansansa maailman ääristä Luvattuun maahan. Daniel 12 ja monet muut Vanhan Testamentin profetiat sen kertovat.

...
17.04 | 17:24

Väitöskirja Suomalaisesta vakoilusta - http://www.doria.fi/handle/10024/154496

...
Tykkäät tästä sivusta