Israel 2

Teksti

Jouko Pihon Israel-raportti 21

Tänään majapaikkani David Hostelin isäntä David Habler tarjosi minulle perinteistä juutalaista sapattiruokaa, hamin-muhennosta (jiddishiksi cholent tai shalet), jossa on riisiä, perunaa, papuja, kanan tai naudan lihaa ja kananmunaa.

Ruoka maistui varsin hyvältä, vaikka en menisikään ihan niin pitkälle kuin saksalainen runoilija Heinrich Heine, joka mielestä hamin on taivaallista.

Haminia syödään aamupäivän synagogassa käynnin jälkeen lounaana tai brunssina. Myös maallistuneet juutalaiset, jotka eivät käy synagogassa, syövät sapattina haminia.

Iso kattilallinen haminia tehdään jo perjantaina, koska itse sapattina lakia noudattava juutalainen ei saa sytyttää tulta eikä valmistaa ruokaa. Hamin (kuuma ruoka) tulee sanasta ham (kuuma), mikä viittaa siihen, että tulta ei saa sytyttää sapattina, mutta ruoan saa pitää lämpimänä eri keinoin ennen sapattia sytytetyn tulen avulla.

Kerrotaan, että eräs Rooman keisari kysyi rabbi Joshua Ben Chananyalta, miksi sapattiruoissa on niin hyvä tuoksu. Rabbi vastasi, että he käyttävät maustetta, jonka nimi on sapatti. Kun keisari pyysi saada itselleen sitä maustetta, rabbi sanoi, että mauste tehoaa vain niiden kohdalla, jotka pitävät sapatin.

Kuvassa tänään syömäni hamin-annos.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

eilen | 16:34

karpatson palaa valtaan

...
21.08 | 00:18

Sipilä, Orpo, Risikko ym. eivät ole uskaltaneet laittaa rajoja kiinni suvakkien vihan pelossa. Hallitus ei takuulla nauti kansan luottamusta, eikä eduskuntakaan

...
21.08 | 00:15

On hirvittävää että islam on suomalaisen politiikan ja valtapelin pelinappula henkilökohtaisten etujen ja poliittisten voimasuhteiden taistelussa.

...
20.08 | 10:39

Kyllä se siltä vaikuttaa, niin kovin se leiri yrittää kampittaa Trumpia, keinoja kaihtamatta. Outoa käytöstä ex-presidentiltä.

...
Tykkäät tästä sivusta