Musiikki

23.9.2022

Jouko Piho:

Sanat suomeksi

Käänsin lauluni "Den sista porten" sanat suomeksi siten, että otin mukaan loppusointuja, kuten ruotsinkielisessä versiossakin on, sekä muokkasin tekstin sellaiseksi, että lauluni voi laulaa myös näillä sanoilla.

Viimeinen portti

Mä kuljen kohti porttia,
mi viime portti on.
Yksin kuljen tiellä,
se täysin eloton,
se täysin eloton.

Missään ei oo kukkia,
ei oo vihreää.
Ei oo ihmisiä,
eikä kauneutta,
eikä kauneutta.

Kaikki on kuin hädässä,
Kaikki on niin loppu.
Hiljaa kohti kuolemaa,
päätöstänsä julmaa,
päätöstänsä julmaa.

Niin tyhjä on se tie,
vain minä sitä käyn.
Vaan sellainen on kohtalo,
lopuksi kaikkien,
lopuksi kaikkien.

Jäljellä on toivo,
et’ taivas oottaa mua,
kun mun eloin päättyy,
sama koskee sua,
sama koskee sua.

Viime portti on
niin rakas kuitenkin,
silloin vihdoin tiedän,
mä mitä tiennyt en,
mä mitä tiennyt en.

Kerto:

Sellaiset on kohtalot,
kaikki korjaa satonsa,
kaikki kohti kuolemaa,
viimeiselle portille,
kaikki tässä mailmassa,
kaikki tässä maailmassa.

Puhe:

Isä meidän, minä tulen
mielelläni luoksesi,
kun on minun aikani
jättää tämä maa
ja saapua Sinun
taivaalliseen valtakuntaasi.

 

23.9.2022

Viesti euroviisuraadilta

Ohessa on alkuosa UMK:n ammattilaisraadin viestistä minulle ja kaikille osallistujille:

”Kiitämme sinua osallistumisestasi Uuden Musiikin Kilpailuun 2023! Saimme todella paljon biisihakemuksia, ja jatkoon pääsijät on nyt valittu. Valitettavasti kappaleesi ei valikoitunut UMK23-finaaliin.
Viime UMK oli valtava menestys, ja sen innoittamana saimme yli 350 biisihakemusta. Hakijoiden ja biisien taso parempi kuin koskaan aiemmin.”

Kommenttini: ”Pakko todeta, että on todella vaikeaa tulla valituksi 10 finalistin joukkoon, kun osallistujia on yli 350. Mutta ehkä ensi vuonna uudestaan, jos Luoja suo ja olen elossa.”

22.9.2022

Jouko Piho:

Den sista porten

Jag går mot den porten,
som den sista porten är.
Jag ensam går på allén,
som inte livet bär.

Det finns inga blommor,
inte något grönt.
Inga andra människor,
inte något skönt.

Allting som i nöden,
Allt är slut, så slut,
sakta går mot döden,
mot dess grymma beslut.

Så tom är den vägen,
som endast jag nu går.
Men sådana är lägen
till slut som alla får.

Dock kvar finns mitt hopp,
där himlen väntar på mig,
när slutar jag mitt lopp,
detsamma gäller ock dig.

Den sista porten är
för mig så väldigt kär,
då efter den jag lär,
vad inte visste jag här.

Refräng:

Sådana är öden,
alla bärgar skörden,
alla går mot döden,
mot den sista porten
alla här i världen.

Tal:

Fader vår, jag kommer
gärna upp till Dig,
när det är min tid
att lämna den här jorden
och anlända till Ditt
himmelska rike.

21.9.2022

Jouko Piho:

Lauluni on nyt myös Youtubessa

Lauluni "Den sista porten" on nyt myös Youtubessa: https://www.youtube.com/watch?v=R2t-REKeXXo .

Kyselin aiemmin neuvoja, miten mp3-audio voidaan laittaa Youtubeen, mutta koska en saanut yhtään ohjeita, tutkin itse asiaa googlettamalla aihetta ja löysinkin vastauksen eli sain kappaleeni Youtubeen Audioship-nimisen palvelun avulla.

Lauluni on saanut osakseen yllättävän paljon myönteisiä kommentteja, vaikka tietysti myös kriittisiä ääniä on kuulunut.

Olen saanut palautetta sähköpostitse, Twitterissä ja Facebookissa.

Jotkut ovat sanoneet, että he kuuntelivat lauluani vain puolitiehen. Kehotan heitä kuuntelemaan loppuun asti, koska lopussa on jotain aivan erilaista kuin alussa.

Jouko Piho 2.9.2022 Marjakangas Vision studiossa Loviisassa valmistautumassa laulunsa "Den sista porten" äänitykseen.

20.9.2022

Jouko Piho:

Euroviisulauluni

Osallistuin oheisella ruotsinkielisellä laulullani ”Den sista porten” tämän vuoden 2022 Suomen euroviisukarsintoihin, mutta en päässyt jatkoon.

Kuolemasta, yksinäisyydestä, mutta myös taivastoivosta kertova lauluni oli kaiketi liian vakava ja syvällinen Euroviisuihin.

Mutta levitän nyt laulua muulla tavoin, kuten laitoin sen äsken SoundCloudiin, jonne linkki on: https://soundcloud.com/user-893058818/den-sista-porten.

Myöhemmin ehkä myös Spotify-palveluun. Osaisiko joku neuvoa, miten saan laitetuksi mp3-muodossa olevan audiolauluni Youtubeen?
Tarjoan laulua myös eri radioasemille. Suunnitelmissa on jossain vaiheessa tehdä myös CD-levy, kunhan saan tehdyksi lisää lauluja myös suomeksi.

Laululleni löytyy uskoakseni kuulijakuntaa, vaikka kaikki eivät tietenkään tykkää. Yksi erikoinen mahdollisuus on se, että siitä voisi tulla suosittu hautajaislaulu. Ainakin toivon, että ”Viimeinen portti” -lauluni lauletaan omissa hautajaisissani.


5.9.2022

Jouko Piho:

Lähetin lauluni euroviisukilpailuun

Tänään 5.9.2022 on viimeinen päivä, kun UMK:n euroviisukilpailuun voi lähettää demoja.

Lähetin oman lauluni MP3-muodossa + muut tiedot juuri äsken, joten tiukille meni, mutta ehdinpä kuitenkin.

Koko kesän tein tätä hommaa, ja eri versioita kertyi jo aika paljon, jotain 7-8, en ole aivan varma, kun olen mennyt laskuissani sekaisin.

Pyydän nyt rukousta sen puolesta, että tässä tapahtuisi Jumalan tahto. En hae omaa kunniaa, mutta tiedän, että laulussani on hyvin vahva ja puhutteleva sanoma samalla kun sävelmä on tunteita herättävä ja mieliin jäävä.

Eli jos on Jumalan tahto, niin menköön kappaleeni ensin ainakin Suomen finaaliin ja sen jälkeen niin pitkälle kuin Herra suo.
Jouko Piho laulamassa ja soittamassa sanoittamaansa ja säveltämäänsä euroviisukarsintakappaletta Hannu Marjakankaan studiossa Loviisassa 2.9.2022.

2.9.2022

Jouko Piho:

Euroviisudemo on nyt tehty

Olin tänään 2.9.2022 Loviisassa Hannu Marjakankaan studiossa laulamassa ja soittamassa sanoittamani ja säveltämäni euroviisukisakappaleen.

Teimme kaksi äänitystä, joista valitsimme ensimmäisen jatkoon. Aikaa meni vain 45 minuuttia.

Tilanteessa otetussa kuvassa olen melko vakavan näköinen, mikä johtuu siitä, että lauluni sanat ovat puhuttelevan syvälliset.

Oli todella mukavaa tavata Hannua, joka on soittaja itsekin, kuten heinäkuussa jazzkitaristina Loviisan Laivasillalla. Hannu on tehnyt jo pitkään myös äänitystä, miksausta ja tuotantoa.

Minä muutin vaimoni kanssa Loviisaan v. 2007, ja Hannu muutti tänne Miia-vaimonsa kanssa vuotta myöhemmin eli v. 2008, mutta jostain syystä me emme olleet koskaan tavanneet aikaisemmin.

Joten tässä tuntuu kyllä olevan johdatuksen makua.

On paljon mahdollista, että tässä on hedelmällisen yhteistyön alku eli ehkä innostun tekemään enemmänkin musiikkia, kun nyt olisi äänityksen lisäksi tuotantotukea ja laulujeni levitystä esim. Spotify-palveluun ja Youtubeen. Myös CD-levyjä voisi tehdä niitä haluaville.

Aika näyttää, mutta kiitos Jumalalle tästä!

Ja antakoon Herra menestystä euroviisukappaleelleni, jos se on hänen tahtonsa. Ei minun takiani, vaan laulun sanoman takia.


31.5.2022

Jouko Piho:

Euroviisuprojektini uusia vaiheita

Olen jatkanut euroviisukappaleeni hiomista. Varsinkin tarina ja sen myötä sanat ovat muuttuneet moneen kertaan. Ja voi olla, että niihin tulee jatkossakin muutoksia.

Tein sanat suomeksi. Käännän ne myös englanniksi ja katson, kumpi kieli toimii paremmin juuri minun biisissäni.

Sen sijaan itse perusmelodia on pysynyt melko samana. Tein vain loppuun kohottavan huipennuksen.

Olen päätynyt hyvin minimalistiseen tulkintaan eli ei muita lavalle kuin vain laulaja eikä muuta säestystä kuin piano.

Sitten on kyse siitä, teenkö minä itse molemmat eli laulan ja soitan pianolla, vai löytyykö joku muu laulaja (tekstin takia mies) ja soittaja. Tai niin, että minä laulan ja joku muu soittaa tai niin, että joku muu laulaa ja minä säestän pianolla.

Ja tietenkään mukana ei ole mitään häiritseviä valoja eikä mitään muutakaan turhaa rekvisiittaa. Menen sen mukaan, että vähempi on enemmän, mikä pelkistys on muutenkin oleellista suomalaisuudessa esim. kuuluisassa Finnish designissa ja arkkitehtuurissa.

Lauloin ja soitin tänään sävellykseni ensimmäiselle ja tärkeimmälle kriitikolleni eli vaimolleni Ritvalle. Tiedän, että vaimoni ei yli 29 vuoden avioliittovuoden jälkeen tunne tarvetta mielistellä minua ja kehua minua aiheettomasti.

Vaimo sanoi, että kappale on hyvä, herkkä, tunteita koskettava ja mieliin painuva eli sellainen, jota jää heti kuuntelemaan, mitä jatkossa tulee.

Kiitos Ritva! Ensimmäinen testi on läpäisty kunnialla.

Tämän jälkeen esitän biisiäni muutamille musiikin ammattilaisille. Jos hekin näyttävät vihreää valoa, ei kun eteenpäin ja euroviisuvoittoon, jos Jumala suo!

 25.5.2022

Jouko Piho:

Euroviisuprojektini edistyy uusilla ideoilla

Euroviisuprojektini edistyy siten, että saan kaiken aikaa uusia ideoita.

Viimeisimmän sain yöllä 24.5., mikä vaikutti sen, että valtava luovuuden puuska sai minut valtaansa niin voimakkaasti, että en pystynyt nukkumaan ollenkaan koko yön aikana.

Monia muutoksia on tullut. En enää suunnittele käyttäväni tanssijoita eikä avustajia tarvita. Luotan sen sijaan vain musiikin voimaan.

Mieleeni tuli monia artisteja, joita tulen pyytämään mukaan hankkeeseen.

Olen tullut myös siihen tulokseen, että en käytä mitään ennalta äänitettyä taustaa, vaan kaikki laulu ja soitto tapahtuu livenä. Se on parasta.

Valitettavasti en voi vielä paljastaa musiikkilajiani, mutta se tulee olemaan sellainen, jota ei ole ilmeisesti koskaan ennen ollut Euroviisuissa. Itse asiassa niitä tulee olemaan kaksi eli biisi alkaa täysin eri tavalla kuin miten se loppuu.

Sanoitus on viimeisimmän innoituksen myötä muuttunut yhä hengellisemmäksi eli hallelujaa on luvassa. Mutta kappale ei ole kuitenkaan liian hengellinen, joten uskon, että lopun huipennuksessa kaikki, myös vähemmän uskonnolliset ihmiset, tulevat mukaan huikeaan loppujammaukseen tuoliltaan ylös nousten, käsiä taputtaen ja lopulta kädet ylös nostaen kuin uskonnollisessa hurmiossa.

Haluan tehdä euroviisukappaleeni ihmisten iloksi ja Jumalan kunniaksi.

Toivottavasti saan tähän projektiin mukaan muita, jotka jakavat kanssani näkyni.

 21.5.2022

Jouko Piho:

Euroviisuprojektini etenee - sain melodian

Mieleeni tuli tänä aamuna sängyllä vielä maatessani tulevan euroviisulauluni melodia. Hyräilin ja lopulta vihelsin koko sävelmän.

Kuulosti hyvältä. Menen tänään kosketinsoittimeni ääreen kehittelemään piisiä. Sen jälkeen alan miettiä sanoitusta.

19.5.2022

Jouko Piho:

Tarvitsen levy-yhtiön

Tärkein kysymys euroviisuhankkeessani on ison ja tunnetun levy-yhtiön saaminen projektini toteuttajaksi ja rahoittajaksi, koska amatööripohjalta tämä ei onnistu. Olen jo ottanut yhteyttä erääseen levy-yhtiöön, jolta odotan vastausta. Onko sinulla kontakteja johonkin levy-yhtiöön?

19.5.2022

Jouko Piho:

Euroviisuprojektini

Euroviisuprojektini jatkuu. Sain idean, että kyseessä on kolmen minuutin pienoismusikaali, jossa kerrotaan tunteisiin vetoava tarina.

Tarvitaan kaksi laulajaa (mies ja nainen), jotka laulavat ensin erikseen ja lopussa duettona, kaksi tanssijaa (mies ja nainen) ja kaksi avustajaa.

17.5.2022

Jouko Piho:

Sain euroviisulauluidean

10.9.2021

Vielä aikani tulee

Kuulin tänään Niko Ruunilan laulun ”Vielä aikani tulee” autoradiosta matkallani kauppaan. Sanat kolahtivat kohdalleni rajusti. Ehkä sinullekin. Kannattaa kuunnella: https://www.youtube.com/watch?v=3D59D1Zr3R0 .

22.5.2021

Saviruukku Eino Grönin laulamana

Monet laulajat ovat levyttäneet Jukka Salmisen säveltämän ja Liisa Pukkila-Pajusen sanoittaman laulun "Saviruukku". Tässä mielestäni paras eli Eino Grönin tulkinta. Laulun sanoma on hyvin puhutteleva, joka koskettaa jokaista ihmistä: me olemme itse kukin välillä aivan sirpaleina, mutta Jumala voi luoda särkyneestä astiasta jotain aivan uutta.

https://www.youtube.com/watch?v=H1eWqG8FRaE

19.5.2021

Jouko Piho:

Euroviisut 2021

Katsoin eilen 18.5.2021 telkkarista tämän vuoden Euroviisujen ensimmäisen semifinaalin, joka näytettiin ilman maskeja olevan yleisön kanssa Hollannin Rotterdamista. Esiintyjät olivat hyvin iloisia siitä, että saivat vihdoinkin laulaa liveyleisön edessä. Toinen semifinaali, jossa on mukana myös Suomen kappale, näytetään torstaina. Loppukilpailu on lauantaina.

Koska olen sanoittaja, säveltäjä, laulaja ja soittaja sekä olen osallistunut kappaleillani (Silenzio, Only in my dream, Do not hurt me anymore) Suomen euroviisukarsintoihin kolme kertaa (1992, 2012, 2019), seuraan euroviisuja musiikillisen kiinnostukseni takia.

Olen joutunut viime vuosina toteamaan kerta toisensa jälkeen, että en pidä yhdestäkään siellä esitetyistä lauluista. Niin myös tänä vuonna.

Laulut eivät ole kauniita eikä niissä ole miellyttäviä melodioita eikä upeita sointuja. Ei ole myöskään tarttuvia kertosäkeitä eikä puhuttelevia sanoituksia.

Sen sijaan on aivan liikaa ulkomusiikillista tohinaa, kaiken maailman akrobaatteja ja tanssijoita sekä ennen kaikkea ärsyttäviä ja silmää rasittavia valotehosteita, mitkä eivät millään tavoin edistä musiikin sanomaa, vaan lähinnä häiritsevät sitä.

Eilisessä semifinaalissa oli mukana myös todella outo kappale, kun Kyproksen laulun ”El Diablo” (Paholainen) esittäjä Elena Tsagrinou kiemurteli lavalla sellaiseen tyyliin, joka kuuluisi paremmin strippausklubiin.

Lisäksi laulun sanoitus oli melkoista ylistystä Saatanalle tyyliin ”Minä rakastuin ja annoin sydämeni Paholaiselle, luovutin sen, koska hän kertoo minun olevan hänen enkelinsä”.

Kappaleen esittäjä on kiistänyt väitteet laulunsa moraalittomuudesta. Hänen mukaansa laulu ei kerro saatananpalvonnasta vaan naisesta, joka rakastuu "pahana poikana" tunnettuun "El Diabloon".

Jos näin on, niin laulu on joka tapauksessa hyvin harhaanjohtava, koska siitä ei käy mitenkään ilmi selvästi, että ”El Diablo” olisikin paholaismainen mies eikä itse Paholainen.

Kyproksen laulu tuo vielä mieleeni yhden epäkohdan, josta en pidä lainkaan nykyisissä Euroviisuissa eli sen, että laulun tekijät ja esittäjät voivat olla mistä maasta tahansa, kuten Kyproksen piisin tekijät ovat ruotsalaisia ja brasilialaisia ja itse laulaja on Kreikasta.

Minusta olisi paljon parempi, jos kaikki laulun tekoon osallistuneet tahot olisivat siitä maasta, jota kappale edustaa. Silloin laulu olisi todella kunkin maan kulttuurin lisäys Euroopan musiikkiin eikä yleismaailmallista musiikkitehtailua.

Koska musiikin taso on näin surkeaa, olen miettinyt vakavasti sitä mahdollisuutta, että osallistuisin neljännen kerran Suomen euroviisukarsintoihin. Tällä kertaa minun pitäisi vain saada tuekseni jokin iso ja tunnettu tuotantoyhtiö, koska yksityisyrittäjillä ei ole mitään mahdollisuuksia, vaikka laulu olisi kuinka hyvä.
 

5.3.2020

Jouko Piho:

Do not hurt me anymore

Koska en saanut lauluani "Do not hurt me anymore" julkaistuksi Youtubessa, homma onnistui tänään SoundCloudissa.

Joten tässä se on: euroviisukarsintaan lähettämäni kappaleeni, johon tein sanat ja sävelen sekä lauloin sen ja säestin itseäni pianolla.

Sanat ovat sellaiset, että oli tarkoitus, että joku nainen laulaa sen, mutta koska en löytänyt ketään naista laulamaan Porvoossa marraskuussa 2019 äänitettyä lauluani, päätin laulaa sen itse.

 
SOUNDCLOUD.COM
 
I composed and made lyrics to the song "Do not hurt me no more", which I sang and played the piano when it was recorded in Porvoo in November…

6.4.2015

Jouko Pihon kappale "Only in my dream"

Osallistuin syksyllä 2012 Suomen euroviisukarsintoihin oheisella kappaleellani "Only in my dream". Biisiä ei ole koskaan ennen ollut julkisuudessa, mutta laitoin sen nyt kaikkien kuultavaksi, kun olen opetellut Youtuben käyttöä.

https://www.youtube.com/watch?v=E9hO_7GFCqg

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

Raimo Pasonen | Vastaa 26.05.2022 08.53

Jopas sattui, minäkin olen syntynyt Riihimäellä ja ollut Hausjärven srkn jäsen 1950- luvulla.
Olen säveltänyt, sanoittanut, sovittanut paljon lauluja

Sakari Sormunen | Vastaa 21.05.2021 08.13

Siinä on TOTISTA VIISUA, kun Jeesukselle maan päällä selkänsä kääntäneet huutavat tuskissaan helvetissä: " MIKSI EN USKONUT NIITÄ USKOVIA? "

Caliban | Vastaa 20.05.2021 17.47

Jouko, kai tiedät että Euroviisut on maailman suurin GAY-tapahtuma?

Merja 21.05.2021 01.09

Kerrran näin unta,jossa lauloin avioeroja vastaan Euroviisuissa.
Aihe olisi evankeelinen.

Merja 21.05.2021 01.05

Euroviisut muuttuivat huutokilpailuksi sen jälkeen, kun Itä- Blockien maat
vapautuivat ja pääsivät mukaan. Tänäänkin yhtä kiljuntaa rumilla äänillä
todellakin.

Jouko Piho 20.05.2021 23.55

Tiedän. Siksi sinne tarvittaisiinkiin evankeliumia.

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

25.09 | 19:39

Sanna Marin on pahimman luokan sielunvihollisen palvelija.

...
24.09 | 08:24

Kiinassa sotilasvallankaappaus?
Onko Xi Jinping kotiarestissa?

https://urly.fi/2NyZ

https://urly.fi/2Nz0

...
23.09 | 17:34

Venäläiset saapuu sankoin joukoin Suomeen.
https://urly.fi/2NxL

Suomen tullin animaatio kamerat rajalla.
https://urly.fi/2NxS

...
23.09 | 14:32

Profetiahan on lähes tulkoon, kuin tämän hetken aikaa mentäisiin. Parhaimpia Profetioita, joita olen lukenut.

...
Tykkäät tästä sivusta